Københavnerbørn ramt af ulovlige lukkedage

Otte ud af ti københavnske institutioner holder ulovligt lukket, viser en stikprøve. Vi får styr på det, lover forvaltningen.

Tusindvis af børn og deres forældre i Københavns Kommune er ramt af, at en række daginstitutioner har holdt lukkedage i strid med reglerne.

En stikprøve, som kommunens uafhængige borgerrådgiver, Johan Busse, har foretaget, viser, at otte ud af ti institutioner har holdt flere lukkedage eller placeret dem forkert.

Dermed bekræfter borgerrådgiveren det tal, som forældrene i Københavns Forældre Organisation, KFO, var nået frem til, men som kommunes forvaltning afviste at tjekke.

Røffel til kommunen

Johan Busse er kritisk over for forvaltningens håndtering af sagen.

"Når man får en henvendelse, der virker seriøs, skylder man at undersøge sagen ordentligt. En af undskyldningerne har været, at man ikke kunne kontrollere KFO's anonymiserede opgørelse, men jeg har på halvanden time kunnet lave en stikprøve, der viser, at der er ulovlige lukkedage i over 80 procent af institutionerne," siger Johan Busse.

"Den opgørelse ville det have været let for forvaltningen at foretage, og jeg mener stadig, at kommunen skylder en egentlig undersøgelse," tilføjer borgerrådgiveren.

Børnefamilierne bliver presset

Købehavns Forældre Organisation kalder lukkedagene skandaløse, fordi forældrene i forvejen har svært ved at få familie og job til at hænge sammen. Når institutionerne så holder lukket mere end de lovlige 19 dage om året eller bruger løse lukkedage, bliver forældrene endnu mere pressede.

KFO vil have regeringen og KL til helt at forbyde lukkedagene.

Afdelingschef Jesper Rønnow Simonsen fra Børne- og Ungdomsforvaltningen i Københavns Kommune beklager, at reglerne bliver brudt så hyppigt og lover, at der kommer bedre kontrol fremover.

Indskærper reglerne

"Vi har haft ganske få klagesager omkring lukkedage, og derfor mente vi, at problemet næppe var så stort. Vi har valgt ikke at lave vores egen undersøgelse, for vi vil hellere bruge kræfterne på at sikre, at reglerne bliver overholdt fremover. Og det betyder, at vi indskærper reglerne og beder alle institutioner om at indberette deres lukkedage," siger han.

Ifølge Jesper Rønnow Simonsen er der en evaluering af lukkedagene på vej inden for en måned eller halvanden, og den kommer politikerne til at tage stilling til.