Dansk Erhverv: Ferielukning gør livet surt
I nogle familier passer det skidt ind i planerne, at de er tvunget til at holde ferie i uge 29 på grund af lukkeuger i daginstitutioner. Det ser dog ikke ud til at være tilfældet her. Foto: Colourbox
Mange forældre må holde ferie i uge 29, fordi daginstitutionerne holder lukket. Kommunerne genindfører industriferien, mener Dansk Erhverv.

Halvdelen af Danmarks befolkning nyder ferien i denne uge. Uge 29 er en af de sommeruger, hvor flest danskere holder fri fra deres arbejde, men ikke alle gør det af egen fri vilje.

I mange kommuner holder daginstitutionerne lukket i denne uge, og derfor er forældrene nødt til at blive hjemme for at passe deres børn, selvom det måske ikke passer særligt godt hverken i familiens eller arbejdspladsens ferieplaner.

Arbejdsgiverforeningen Dansk Erhverv er langt fra tilfreds med situationen og mener, at kommunerne på den måde hæmmer fleksibiliteten på arbejdsmarkedet.

"Kommunerne skal indrette sig på, at industriferien er afgået ved døden for mange år siden, og de må indrette deres servicetilbud til borgerne, så det passer til nutidens arbejdsmarked," siger arbejdsmarkedschef Ole Steen Olsen fra Dansk Erhverv.

En undersøgelse fra Dansk Erhverv viser, at 70 procent af forældre med børn i daginstitutioner bliver ramt af lukkedage i institutionerne. Lukkedagene har ifølge Ole Steen Olesen flere forskellige konsekvenser.

Nogle forældre må holde forskudt ferie, så de ikke kan holde ferie sammen i familien. Samtidig må arbejdspladserne kæmpe for at skrue ferieplanen sammen, så forældre med børn kan få fri til at passe deres børn, selvom det passer skidt ind i virksomhedens planer. Blandt Dansk Erhvervs medlemmer er problemet blandt andet, at det for mange virksomheder er højsæson netop nu.

Formanden for KL's Børne- og Kulturudvalg, SF'eren Jane Findahl, er ikke bekendt med, at lukkedage skulle være et problem i ret mange kommuner. Hun peger på, at mange kommuner i stedet lægger institutioner sammen i sommerugerne, så pædagogerne har mulighed for at lave nogle sjove og spændende projekter med de børn, der har behov for pasning. Desuden peger hun på, at der ifølge aftalen med regeringen er et krav om, at alle børn skal tilbydes pasning.

"Det er ikke nogen hemmelighed, at vi virkelig skal prioritere, hvordan vi bruger vores penge ude i kommunerne. Når man kan få det pædagogiske og det økonomiske til at gå op i en højere enhed, så er det udmærket," siger Jane Findahl, der ikke mener, der er udsigt til at slippe helt af med kommunernes lukkedage. Det er der ikke penge til foreløbig.