Kina overvejer økonomisk hjælp til EU

Fem af verden nyrige lande overvejer at give økonomisk nødhjælp til EU, men slår fast, at hjælpen ikke bliver gratis.
Mens de økonomiske problemer for flere EU-lande synes at vokse dag for dag, har Kina omvendt 20.000 milliarder kroner i valutareserver.
Mens de økonomiske problemer for flere EU-lande synes at vokse dag for dag, har Kina omvendt 20.000 milliarder kroner i valutareserver. Foto: Colourbox

Med Kina i front holder fem af verdens nyrige lande torsdag møde, hvor de vil diskutere, om de vil yde økonomisk hjælp til EU's gældsplagede lande.

Samtidig står det klart, at EU til gengæld skal sluge store kameler, før de fem lande i Briks-samarbejdet - Kina, Brasilien, Rusland, Indien og Sydafrika - finder pengepungen frem. Det skriver Politiken.

Den kinesiske ministerpræsident Wen Jiabao, kræver således, at EU "demonstrer oprigtighed" og arbejder for, at Kina får ændret sin status i verdenshandlesystemet WTO til 'markedsøkonomi', hvilket vil give landet store eksportfordele.

"Man har længe vidst, at tiden er forbi, hvor USA og EU selv definerer spillets regler. Men med mødet ser vi for første gang direkte, hvordan de nye magtfaktorer gør sig gældende," siger Mortens Ougaard, der er professor i international politisk økonomi på CBS, til avisen.

Han vurderer, at EU bør tage imod tilbuddet hjælp - hvis de fem lande når til enighed.

Kina har 20.000 milliarder kroner i valutareserver, og landet får uanset hvad titlen som 'markedsøkonomi' seneste i 2016.

Kilde: Politiken

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.