Kendisser forsøger at stoppe diktator
Musikerne Suzanne Vega, Tim Robbins og Peter Gabriel har længe kæmpet for en FN-fordømmelse af Myanmar. Den ser ud til at komme i 2007.

Læs også: Myanmars mareridt får råd fra stjhernerne

En række kendte musikere og skuespillere har sammen med flere organisationer presset på for at få FN’s Sikkerhedsråd til at fordømme Myanmars diktatur. USA har tidligere sagt, at landet håbede på en fordømmelse i 2006, men det blev fredag besluttet at udsætte resolutionsforslaget til 2007.

Resolutionen skal fordømme Myanmar for at holde politiske fanger og forfølge etniske mindretal, og kendisser som Angelique Kidjo, Tim Robbins og Peter Gabriel har kæmpet for forslaget.

Men resolutionen vil hverken indføre nye sanktioner eller andre straffe, da Kina og Rusland holder hånden over Myanmar, som handler landbrugsvarer, olie og naturgas med de to lande.

Mikael Gravers, der er antropolog ved Århus Universitet, vurderer, at sanktioner ikke vil hjælpe Myanmars fattige befolkning.

»Når internationale tiltag går Myanmar imod, reagerer regeringen ved at sige »forsvind« og smide organisationer som Røde Kors ud. International kritik plejer ikke at have nogen effekt,« siger Mikael Gravers, der vurderer, at den eneste løsning for Myanmar er, hvis mere moderate kræfter i militæret kupper Than Shwe.