VORES VALG

K-skattelettelser fylder kun riges konti

Den skattelettelse De Konservative i dag foreslår rammer skævt socialt. Direktøren forgyldes - almindelige familier får nul, viser analyse.
De Konservative synger igen om skattelettelser.
De Konservative synger igen om skattelettelser. Foto: Screendump fra YouTube

De Konservative smider nu igen drømme om skattelettelser på bordet. Topskatten skal lettes, lyder det regeringspartiet.

Men det bliver kun de mest rige danskere, som kan bolstre kontoen med de Konservative skatte-drømme. Det vurderer Arbejderbevægelsens Erhvervsråd i en analyse.

Ifølge rådets beregninger får direktørfamilier 42.000 kroner ekstra at hygge sig for årligt, hvis de Konservative skattelettelser bliver til virkelighed. Akademikerfamilier får 9.000 kroner mere, mens gennemsnitlige familier intet ekstra får ind på kontoen.

"De ti pct. rigeste vil få 85 pct. af den samlede lettelse, som vil koste samfundet 6,3 mia. kr.," lyder det i analysen, der er baseret på Finansministeriets Familietypemodel.

De Konservatives leder Lars Barfoed mener, at skattelettelser i topskatten vil styrke hele Danmark.

"Topskatten er velegnet til at nå det mål. Når man sætter topskatten ned, så påvirker det marginalskatten. Det animerer så til at gøre en ekstra indsats og dygtiggøre sig, fordi det er skatten på den sidst tjente krone, man letter på direkte," siger han til Berlingske.

Det er Arbejderbevægelsens Erhvervsråd ikke enig i.

"Det er jo ekstremt tydeligt. For almindelige familier er der jo intet at komme efter, hvorimod vellønnede familier kan se frem til store skattelettelser. Et er, at man politisk har et ønske om at tilgodese de højtlønnende, men så bør man gå ud og sige det. Men at sovse det ind i, at det så vil have store effekter på vækst og arbejdsudbud, det er langt fra virkeligheden," siger direktør Lars Andersen til Politiken.

Analysen kan læses HER.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.