Jyderne er de bedste kolleger
"Det sindige, jyske sprog gør, at man føler sig tryg, og det går bare lige i hjertet på én," siger Stig Elling. Her er det dog ægtefællen Steen Andersen, der er gået lige i hjertet på rejsekongen. Billedet er fra deres bryllup tidligere i år. Miriam Dalsgaard
Vi kan bedst lide at arbejde sammen med jyder. Det viser en ny undersøgelse, som også afslører, at vi synes københavnerne råber mest.

Kig dig lige omkring på din arbejdsplads.

Ham din myreflittige kollega, som giver alle dårlig samvittighed ved at blive hængende to timer ekstra hver dag – kender du ham? Han er jyde, er han ikke?

Og det er hende den rare kontormus på din arbejdsplads, som altid tilbyder et lyttende øre og god kage garanteret også. Hvorimod ham, der står ovre ved kaffeautomaten og braldrer op om gårsdagens druktur – han er sikkert københavner!

Sådan står det i hvert fald til ifølge danskerne. En undersøgelse, som analyseinstituttet Wilke har lavet for Avisen.dk viser, at vi synes jyderne både er dygtigst, mest pålidelige og mest hårdtarbejdende.

Københavnerne råber til gengæld højest og fører sig mest frem.

”Jeg tror, folk svarer ud fra nogle idéer om storbyen som et negativt sted, hvor det hele går hurtigt og er lidt for overfladisk, mens provinsen er mere ægte og ufordærvet,” forklarer dialektforsker ved Nordisk Forskningsinstitut, Marie Maegaard.

Opblæste, københavnske ejendomsmæglere

Og ikke nok med det, så er de lune jyder også bedre kolleger. Hele 32 procent af danskerne svarer, at jyder er rarest at arbejde sammen med. Til sammenligning foretrækker sølle halvanden procent at arbejde side om side med københavnere.

”Det trækker helt klart på klichéen om den stabile, jyske ikke-ryger af den type, man også gerne vil leje et værelse ud til. Hvorimod folk har et billede af den typiske københavner som lidt opblæst, uden at have noget af have det i,” siger Marie Maegaard og nævner den glatte, hurtigsnakkende advokat eller ejendomsmægler som eksempler på københavnske arketyper.

En af dem, der sætter stor pris på den jyske arbejdskraft, er den københavnske salgsdirektør i Star Tour, Stig Elling.

”Det er bestemt ikke et minus at være jyde, hvis man søger ind til os som rejseleder. De jyske guider er rigtig gode til at tage sig af gæsterne, og de går lige ind i folk med træsko på,” siger Stig Elling.

I det hele taget tegner undersøgelsen et usselt portræt af den københavnske medarbejder. Kun mellem 0 og 3,5 procent af de adspurgte mener, at hovedstadsbeboerne er ”dygtigst”, ”mest hårdtarbejdende”, ”mest pålidelige” og ”mest behagelige at arbejde sammen med”. Til sammenligning mener mellem 14 og 36 procent, at jyderne render med prisen i kategorierne.

Og det er ikke kun resten af landet, der rynker lidt på næsen af københavnerne. De giver også selv jyderne højere score, viser undersøgelsen.

Jyder er på den, hvis de opfører sig ad pommern til

Men jo længere mod vest og nord, man rykker på landkortet, jo større er skepsissen over for de smarte københavnere. Vendelboerne har således mindst tiltro til indbyggerne i hovedstaden.

Den gæve nordjyde og sanger Niels Hausgaard kan faktisk godt lide københavnere. Men det overrasker ham ikke, at jyderne har det bedste arbejds-image.

”Man er mere synlig i områder, der er tyndt befolkede. Så hvis man for eksempel er håndværker, er man nødt til at være pligtopfyldende. Som jyde ved man godt, at man er på den, hvis man opfører sig ad pommern til og bryder reglerne, fordi man netop er så synlig,” pointerer nordjyden.

Til gengæld er der bred enighed om, at danskere øst for Valby bakke er bedst til at kæfte op. Det mener hele 70 procent af de adspurgte. Niels Hausgaard slutter sig til flertallet, og han har også sit eget bud på, hvorfor de københavnske munde får så meget og højlydt motion.

[pagebreak]

”I København er der så mange, der skal kæmpe om ordet. Der, hvor jeg kommer fra, er der aldrig nogen, der afbryder en,” siger Niels Hausgaard.

I virkeligheden knus-elsker vi københavnerne

Københavnerne behøver dog ikke luske hen under amagerhylden og skamme sig.

Vi danskere kan nemlig rigtig godt lide københavnere, når vi bliver spurgt på den rigtige måde, afslører dialektforsker Marie Maegaard.

”Når folk bliver bedt om at lytte til en person, der taler, og vurdere personen, så svarer de sjovt nok helt anderledes. Så bliver mennesker med københavnsk dialekt vurderet til at være intelligente og effektive, mens mennesker, der taler jysk, tit bliver betragtet som mere kedelige,” afslører Marie Maegaard.

Vores skabs-kærlighed til det københavnske viser sig også ved, at mange unge i provinsen smider deres oprindelige dialekt for i stedet at iklæde stemmen en hovedstads-accent. Marie Maegaard har også en forklaring på, hvorfor den københavnske klang kæler mere for øregangene.

”København er så dominerende inden for politik, kultur og uddannelse, så det københavnske signalerer en masse prestige. Og så spiller det også ind, at de stemmer, vi hører i medierne, taler københavnsk eller en standard, der ligger tæt på. Vi bliver ikke i samme grad præsenteret for andre tydelige dialekter,” siger Marie Maegaard.

Er du jyde og vil du teste dine overlevelseschancer i København? Så prøv denne test.

Sådan spurgte vi

Hvad tænker du om jyder og københavnere i forhold til job og karriere?

 • Jyder er generelt dygtigst - 14,4 procent
 • Københavnere er generelt dygtigst - 1,2 procent
 • Der er ingen forskel - 74,0 procent
 • Ved ikke - 10,4 procent

Hvad tænker du om jyder og københavnere i forhold til samarbejde?

 • Jyder er mest behagelige at arbejde sammen med - 32,3 procent
 • Københavnere er mest behagelige at arbejde sammen med - 1,5 procent
 • Der er ingen forskel - 57,0 procent
 • Ved ikke - 9,2 procent

Hvad tænker du om jyder og københavnere i forhold til pålidelighed?

 • Jyder er generelt mest pålidelige - 36,1 procent
 • Københavnere er generelt mest pålidelige - 0,0 procent
 • Der er ingen forskel - 56,0 procent
 • Ved ikke - 7,8 procent

Hvad tænker du om jyder og københavnere i forhold til hvem der arbejder hårdest?

 • Jyder er mest hårdtarbejdende - 33,4 procent
 • Københavnere er mest hårdtarbejdende - 3,1 procent
 • Der er ingen forskel - 55,2 procent
 • Ved ikke - 8,3 procent

Hvad tænker du om jyder og københavnere i forhold til hvem der gør mest opmærksom på sig selv?

 • Jyder er generelt mest højtråbende - 1,6 procent
 • Københavnere er generelt mest højtråbende - 70,8 procent
 • Der er ingen forskel - 23,9 procent
 • Ved ikke - 3,8 procent

Undersøgelsen er foretaget blandt 506 repræsentativt udvalgte danskere på internettet. Usikkerheden er plus/minus tre procent.
Kilde: Wilke for Avisen.dk