Julen står for døren, anden er købt, og bordet er klar til at blive dækket.
Men der mangler lige én ting til det overdådige julebord. I hvert fald hvis du spørger 60-årige Rosa Kildahl fra Glyngøre. Nærmere kendt som Rosa, flyvende farmor, hende med de sjove udtryk, der deltog i årets udgave af 'Den store bagedyst'.
Har du midt i al juletravlhed glemt at bage vaniljekranse? Så kan du godt skynde dig at komme i gang.
Nu deler Rosa nemlig sin bedste opskrift på vaniljekranse med Avisen.dk's læsere (se opskriften nederst i artiklen).
Ifølge Rosa, og 29 procent af danskerne, er vaniljekransen den bedste julesmåkage. Det giver vaniljekransen førstepladsen i kampen om at være danskernes julekagefavorit. Vaniljekransen giver bag(h)jul til brunkagen og klejnen på anden- og tredjepladsen. Det forstår Rosa godt.
- Jeg elsker vaniljekranse, og det er det eneste, jeg bager til jul. Til gengæld er jeg meget snu, synes jeg, for så bytter jeg mig til nogle af de andre kager. For eksempel brunkager, siger Rosa.
Men vaniljekranse og julebag i al almindelighed er dog ikke alt, hvad der er værd at hæfte sig ved, ved årets hyggeligste højtid, fortæller den bagelystne Rosa.
- Julesmåkagerne er kun en del af julen. Det, der betyder mest er,, at vi hygger os og holder fri og laver nogle andre ting, end vi gør til daglig, siger hun.
Hun har dog allerede været i køkkenet flere gange i år for at bage et lager af vaniljekranse.
- Jeg har bagt rigtig mange i år. Men jeg forærer dem væk, ligeså hurtigt som jeg kan bage dem. Jeg bruger dem som små værtindegaver, og når jeg skal nogle steder hen, så tager jeg dem med, siger Rosa.
Du spiser dem ikke selv?
- Ej, jeg prøver at holde igen. Men måske lige en enkelt om dagen, siger Rosa.
Hvad er så din hemmelige ingrediens?
- Der er sådan set ingen, men de smager bare fantastisk, siger Rosa og tilføjer, at kransene skal være sprøde og brune, uden at være brændte, for at få den rigtige smag.
Så her kommer den - vaniljekranse fra Rosa til dig:
250 gram smør
200 gram sukker
2 teskeer vaniljesukker
375 gram mel
1 æg
En lille teske hjortetaksalt
Det hele mixes sammen og sættes på køl en halv time. Herefter er de klar til at blive sprøjtet ud på en bageplade.
Bages ved 200 grader, i almindelig ovn (ikke varmluft), i cirka 9-10 minutter til de er sprøde og brune.
Velbekomme!