Danskerne har talt: Glem pebernødden - her er vores julekagefavorit

Arbejdsliv
Vaniliekransen er hittet på de kagefade, der kommer frem på julebordene i de kommende dage. (Foto: Foto: Scanpix/Iris)

Vaniljekransen løber med den helt store sejr i kampen om at være den bedste julesmåkage, viser ny undersøgelse blandt danskerne. Pebernødden må tage hårde tæsk med en sidsteplads.

Julen er ikke kun hjerternes fest - julen er også julekagernes fest.

December måned er særlig kendt for dens julegodter, der sætter vores "jeg burde ikke"-indstilling på prøve. Men vi kan jo ikke lade være, når konfekten skal laves, æbleskiverne kommer på bordet og kræmmerhusene skal fyldes. 

Der er nu noget specielt ved duften af julebag ved årets hyggeligste højtid.

Men når vi skal rive julekagerne ned fra hylden i supermarkedet eller bage dem selv, så har vi én særlig favorit:

Vaniljekransen.

Rosa vild med vaniljekranse

Det viser en undersøgelse lavet af Wilke for Avisen.dk, hvor 1.021 danskere er blevet spurgt til deres julekagefavorit.

29 procent giver nemlig vaniljekransen sejren. Ikke en gang brunkagen og klejnen kan nærme sig, som ellers hiver 2. og 3. pladsen hjem med henholdsvis 17 og 16 procent. 

Rosa Kildahl blev tv-seernes darling og folkets farmor, da hun deltog i dette års udgave af det omtalte DR program 'Den store bagedyst'. Hun peger også på vaniljekransen som sin helt store vinder. 

- Jeg elsker bare vaniljekransen. Og når man både elsker den, og det er den eneste julekage, man bager, så bliver man altså ret god til det, siger 60-årige Rosa Kildahl.

En himmelsk mundfuld

Daniel Røde, der er ekspert i jul og blogger på Juleekspert.dk, mener, at særligt kransens udseende spiller en stor rolle for, at den høster så mange point hos danskerne: 

- For det første er det jo en af de flotteste julesmåkager. Den pynter så pænt med dens rillede mønster og en rund form, som gør sig godt på et julefad, siger Daniel Røde. 

Han tilføjer dog, at udseendet ikke er alt, når der skal vælges favorit småkage: 

- Derudover har mange danskere vaniljekrydderiet meget kært. Især i forbindelse med julen. Og så smager den jo bare knaldgodt, siger Daniel Røde. 

En tør kiks

Pebernødden må tage til takke med sidstepladsen, hvis man spørger danskerne. Blot syv procent ville vælge den som sin favorit. 

- Pebernødden kender folk så godt, og der er ikke så meget variation i den. Efterhånden er man næsten holdt op med at tilsætte peber til den. Så det er nok grunden til, at mange mener, den er lidt kedelig, siger julebloggeren Daniel Røde.

Tilsæt dog masser af hvid peber, hvis du vil bage en delikat pebernød, opfordrer han. 

Daniel Røde peger dog på, at alle julesmåkager generelt spiller en stor rolle i december og juletraditioner for danskerne.  

 - Julesmåkager er bare indbegrebet af julehygge for os danskere. Vi forbinder tit vores juletraditioner med maden. Og alle har en holdning til, hvad der skal spises juleaften, og hvad der så ellers skal stå på bordet, siger han.

Hjælp, jeg mangler en småkage

Juleaften står for døren. Anden og flæskestegen skal i ovnen og kartoflerne brunes. Men mangler du stadig, at få bagt de gode julekager til gæsterne? 

Så har eksperten et råd til, hvilken småkage du kan kaste dig over i sidste øjeblik: 

- Hvis man skal give sig i kast med noget lidt nemmere lige nu og her, så vil jeg pege på jødekagen. Det er en klassisk småkagedej, hvor man drysser lidt kanel og sukker på toppen, siger juleeksperten Daniel Røde. 

Han har dog kastet sin kærlighed til brunkagen. Den emmer af krydderier og mandler og så er den sjov at bage, fortæller han.

Nyheder

Vanvittigt:

Padlede ud

over vandfald