Journalister dømt for løgnehistorie om læge

Kenneth Plummer og to DR-folk skal betale mere end 100.000 kroner til Rigshospitalet og en læge for at have fusket med fakta.
Kenneth Plummer har forlængst lukket døren bag sig på Danmarks Radio, men fortiden kommer alligevel og bider ham i haserne.
Kenneth Plummer har forlængst lukket døren bag sig på Danmarks Radio, men fortiden kommer alligevel og bider ham i haserne. Foto: Scanpix, Uffe Weng

Danmarks Radio viste udmærket godt, at det ikke passede, at Rigshospitalet og en af dets læger var direkte skyld i flere lungekræftspatienters død.

Det er grundlæggende, hvad Østre Landsret i dag har afgjort. Derfor har DR's tidligere generaldirektør Kenneth Plummer sammen med redaktionschef Steen Jensen og journalist Mette Frisk fået hver ti dagbøder af 1.000 kroner stykket. Desuden skal stationen betale sagsomkostningerne - noget der løber op i godt 90.000 kroner.

I 2008 sendte DR programmet 'Når lægen ved bedst'. Her anklagede journalisterne Rigshospitalet og lægen Jens Benn Sørensen for at have udført en behandling for lungehindekræft, der var så dårlig, at patienterne døde af den. DR hævdede, at lægen gjorde det med vilje for egen vindings skyld.

Det fik Jens Benn Sørensen til at anmelde journalisterne for injurier.

I dag har landsretten så stadfæstet byrettens dom. Ifølge pressedommer Michael Lerche, "ligger straffen i den højere ende."

"Det væsentlige er, at journalisterne på grund af den forudgående research var i besiddelse af oplysninger, der gjorde, at journalisterne var klar over, at beskyldningerne hvilede på et faktuelt forkert grundlag," siger han til Newspaq.

Og det er netop derfor, landsretten ligesom byretten, vurderer at Rigshospitalet og lægen Jens Benn Sørensen skal have erstatning for æreskrænkelse.

"De kan simpelthen ikke undskylde sig med, at det var for nyhedsformidlingens skyld, eller at de ikke vidste bedre," siger Michael Lerche.

I princippet kan sagen ankes til Højesteret, men det kræver en særlig bevilling, som kun gives i meget principielle sager.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.