Jordemoderen Katrine: Jeg vil fandeme ikke gå på kompromis med mit jordemoderhjerte

Arbejdsliv
Vi har ikke tid til at udnytte vores fulde potentiale i det offentlige, mener jordemoder Katrine Ellegaard Nissen. (Foto: Foto: Fødselv)
- Jeg skal gå på kompromis med mine arbejdsvilkår; jeg skal gå på kompromis med min løn. Men jeg vil fandeme ikke gå på kompromis med mit jordemoderhjerte, lyder det fra jordemoder Katrine Ellegaard Nissen. Hun søger bedre arbejdsforhold i det private.

Travlhed, stor arbejdsmængde og følelsesmæssige belastninger har tynget de offentligt ansatte jordemødre i sådan en grad, at flere nu vælger at søge over i det private.

En af dem er jordemoder Katrine Ellegaard Nissen, der supplerer sit arbejde i det offentlige med at tilbyde private konsultationer.

I det private er der nemlig tid og rum til at arbejde hele vejen rundt om den gravide eller barslende. Derudover har hun større indflydelse på sin arbejdstider, fortæller Katrine Ellegaard Nissen til Avisen.dk.

Og der er i disse år bud efter de private tilbud.

- For jordemødrene er det nu mere attraktivt end nogensinde at arbejde med private tilbud, fordi der er så mange forældre, der søger hjælpen. Og der kommer flere og flere tilbud, kan man se, siger Katrine Ellegaard Nissen.

Hun arbejder to dage om ugen som jordemoderkonsulent på Hvidovre Hospital ved København. Derudover er hun tilknyttet private tilbud, hvor hun varetager konsultationer som jordemoder og yder fødsels-forberedelse.

Arbejdsmiljøet helt i bund

Ifølge Jordemoderforeningen er der de seneste år kommet en stigning i jordemødre, der helt eller delvist arbejder i private fødsels- og barselstilbud. Brugerorganisationen Forældre og Fødsel melder også om en større efterspørgsel blandt forældre på private tilbud som supplement til det offentlige.

Og flugten fra det offentlige over til det private hænger helt klart sammen med ringe arbejdsforhold på landets fødeafdelinger, mener Katrine Ellegaard Nissen.

- Vi har ikke tid til at udnytte vores fulde potentiale. Vi har ikke tid til at arbejde omkring et menneske.

- Vi kan spotte, at selvom barnet er sundt og raskt, så kan der være noget, der tyder på, at denne familie vil få det svært. Men det er der ikke tid til at følge op på. For det handler om at bruge alle kræfter på det akutte, siger Katrine Ellegaard Nissen om arbejdet i det offentlige.

Hun mener, det især er på hospitalernes fødegange, jordemødrene er belastet af dårlige arbejdsforhold. Tidligere tilsynsrapporter fra Arbejdstilsynet viser også, at arbejdsmiljøet på fødegangene har været helt i bund.

Og det er det stadig i dag, mener Katrine Ellegaard Nissen, der bevidst har fravalgt at arbejde på fødegangen.

- Jeg skal gå på kompromis med mine arbejdsvilkår; jeg skal gå på kompromis med min løn. Men jeg vil fandeme ikke gå på kompromis med mit jordemoderhjerte. Og det ville jeg gøre, hvis jeg arbejdede på en fødegang, siger Katrine Ellegaard Nissen.

Ville allerhelst arbejde i det offentlige 

Hun understreger, at hun ikke har en anke mod det offentlige. Og at hun ville allerhelst arbejde i det offentlige, hvis der var ressourcer til at sikre gode vilkår for både ansatte og forældre. 

- Men vi vælger jo det offentlige fra. Fordi vi vælger gode arbejdsforhold og løn til. Det bliver et fravalg på baggrund af et tilvalg.

I starten af året kom sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) med en ‘fødselspakke’, der skal sikre mere individuelle fødselsforløb. Og så vil regeringen øremærke 50 millioner kroner til en "styrket indsats på hospitalernes fødeafdelinger fra 2018 og frem."

Men da fødselstallet ventes at stige de kommende år, mener Katrine Ellegaard Nissen ikke, at de 50 millioner kroner vil gøre den store forskel.

 

Krimi

To fly stødt sammen

i luften