Jens vandt Jeopardy 11 gange: Har fået afslag på 904 job
Jens Andersen har søgt 904 job siden 2013, men uden held. Selvom han er Jeopardy-stormester og har en lang uddannelse. (Foto: Foto: Privatfoto)
Selvom man har en stor viden, er det ikke ensbetydende med, at man kan få et arbejde. Det kan arbejdsløse Jens Andersen skrive under på. Han er 11-dobbelt stormester i Jeopardy og har en lang uddannelse.

Nederlag på nederlag på nederlag. Det hugger en lille flig af selvtilliden og tiltroen til egne evner, hver gang man får et afslag.

Sådan beskriver 39-årige Jens Andersen sit møde med arbejdsmarkedet, efter han i 2013 blev færdig med sin uddannelse som cand. mag. i tværkulturelle studier med en bachelor i Kinastudier.

Desuden kan han som en af de eneste skrive 11-dobbelt stormester i Jeopardy på sit CV.

Men alligevel står han i dag uden en gevinst - set med job-brillerne på. Han har en liste på 904 søgte job, siden han blev færdiguddannet og har været til fire samtaler.  

- Det er demotiverende. Jeg har flere gange set job blive slået op igen, som jeg tidligere har søgt. Så rammer man altså muren og tænker, "hvordan gør man så?", siger Jens Andersen.

Jens Andersen havde aldrig tænkt, at han skulle have en akademisk uddannelse. Ingen i hans familie har gået på universitet, og så havde han et udmærket ufaglært job på et vandrehjem, som han var glad for. Men alligevel var der noget, der trak i ham.

Dels var der en omgangskreds, der sagde "komponenterne på øverste etage er da sat rigtigt sammen hos dig", og dels var der en lyst til at lære.

- Os, der tog Kinastudier fik af vide, at vi havde valgt den helt rigtige uddannelse. Vi ville blive headhuntet af alle store virksomheder, og der ikke var nogen grænser for, hvilket arbejde vi kunne få, fortæller Jens Andersen.

Men sådan endte det dog ikke helt for Jens Andersen, der bor i Københavns Nordvestkvarter.

En ny titel: Arbejdsløs

Efter endt uddannelse startede han på et nyt kapitel som jobsøgende, men arbejdsløs.

- Jeg søgte og søgte. Både job, som jeg har haft tidligere, både ufaglærte og akademiske stillinger. Og sådan går tiden med afslag på afslag. Den optimisme man har i starten daler stille og roligt, siger Jens Andersen.

- Jeg begyndte at indse, at nu er jeg ikke længere en studerende, der er færdig, men nu har jeg fået en ny titel, der hedder arbejdsløs på dagpenge. Det var hårdt, tilføjer han.

Efter et år som arbejdsløs kæmper Jens Andersen ikke længere kun med at finde job. På det tidspunkt begynder han også at kæmpe med sin egen omgangskreds, hvor han bliver ramt af fordomme og beskyldninger om at være doven, som han ikke selv så sig enig i.  

- Jeg kunne mærke at den kategorisering, der foregår var meget hård for mig. Jeg gik fra at være ham, der kunne tale kinesisk, og det var lidt sejt, til at være den dovne samfundsnasser, siger han.

Ikke flere penge at leve for

Ikke nok med at Jens Andersen har en lang akademisk uddannelse, så har han også en paratviden, der overgår de flestes.

I 2015 meldte han sig til TV3-programmet Jeopardy, som går ud på at være først på aftrækkeren og ikke mindst kunne svare på spørgsmål om alt fra reality-programmer til amerikansk politik, og ja, så alt hvad der ligger derudover og indimellem.

- Det kom på et tidspunkt, hvor jeg var ved at pakke min lejlighed ned. Jeg var nået dertil, hvor der ikke var penge nok til at leve for. Så det var en meget presset situation.

Og Jeopardy klarede han ualmindeligt godt. 11 gange i træk kunne han kalde sig stormester, når programmet var omme. Og oveni vandt han stormester finalen mod de andre mest vindende stormestre.

Det gav Jens Andersen lidt på kistebunden. På de 11 programmer fik han skrabet 524.000 kroner sammen.

- Pengene var med til, fra den ene dag til den anden, at min begyndende depression, mit lave selvværd og mine bekymringer forsvandt. For det er en stor bekymring ikke at have nok penge. Det kan man ikke tage pause fra, siger han.

Klog - men har ikke regnet ud, hvordan man får et arbejde

Udover at få en halv million kroner ind på kontoen fik Jens Andersen også stor ros ind på kontoen. Men han forklarer, at han aldrig har tvivlet på sin egen viden.

Der er jo ingen tvivl om, at du er begavet - men hvorfor kan du ikke finde dig et arbejde alligevel?

- Det er svært at sige. Men jeg tror, det handler om flere ting. Dels har jeg en profil, der stikker i mange retninger.

- Jeg er ikke så glad for at sige, at jeg er den bedste til noget. Det har jeg skulle øve mig i. Jeg har måske været lidt for beskeden, siger Jens Andersen.

Men noget må du vel gøre forkert i ansøgningsprocessen?

- Måske har jeg haft problemer med at skrive ansøgninger i starten. Og set i bakspejlet kunne jeg godt have brugt mere hjælp. Men det har stadig været svært for mig at forstå, hvorfor arbejdsgiverne ikke engang vil have mig til samtaler, siger han. 

Jens Andersen har haft to mindre projektansættelser på to måneder, siden han blev færdiguddannet i 2013. Han er netop overgået til kontanthjælp igen. Det sidste halvandet år, har han været med i Menneskebiblioteket, hvor man kan låne et menneske, som repræsenterer en særlig stereotyp og stille dem spørgsmål.

Jens Andersen kan lånes - han er bestselleren, der går under stereotypen 'Arbejdsløs'.

via Listen To News