Nul og niks. Ingenting. Absolut intet.
Så kan det vist ikke indskærpes mere præcist, hvor meget tilfældigheder får lov at fylde, når verdens bedste kokke tirsdag og onsdag dyster om VM-titlen i Lyon i Frankrig.
Danmarks repræsentant, Rasmus Kofoed, har forberedt sig til kampen i over et år, så han kan præstere endnu mere, end han gjorde, da han for to år siden blev nummer tre ved det seneste VM.
»Jeg har for eksempel lært, at en ovn ikke bare er en ovn. Sidst øvede jeg mig på små husmoderovne, men dernede var de så store, at det nærmest blæste inden i dem. Det ændrede små detaljer i maden, så i år har jeg fået en ovn fra Frankrig bragt herop,« fortæller han.
Bedømmes på alt
Bocuse d’Or er verdens fineste kokkekonkurrence, hvor deltagerne bliver bedømt på både madens smag og udseende, på fadenes udsmykning, ja selv på reklamekampagnen omkring kokken og hans deltagelse op til selve konkurrencen.
Rasmus Kofoed vil gerne selv have styr på detaljerne, og det kræver arbejde nærmest døgnet rundt, når saucen skal smage perfekt, når tre slags tilbehør skal være fremragende både enkeltvis og sammen, når selve fadet skal udsmykkes med en forsølvet udgave af Den Lille Havfrue, som han selv har tegnet, og når man i det hele taget bare gerne vil nå helt til tops.
»Det er et arbejde med at præcisere, et arbejde mod det perfekte. De seneste fire måneder har vi arbejdet her i køkkenet fra kl. 8 om morgenen til kl. 1 om natten, men jeg ville ikke undvære noget af det,« siger han.
Absolut intet kan derfor forhindre den tidligere mester i både Danmark og Norden i at bruge sine hænder til at de gøre kreative tanker til flotte og velsmagende kunstværker.
Forsømmer familien
»Jeg forsømte min familie i mange år, da jeg var køkkenchef, og gør det også nu, hvor jeg er restaurant-ejer. Men jeg hviler i mig selv, når jeg laver disse ting. Det er drivkraften i mit liv, og jeg er glad for at have fundet noget, jeg virkelig synes om. På den måde er jeg superprivilegeret,« lyder det fra Rasmus Kofoed, som bruger den begrænsede fritid på fodbold, svømmeture eller avislæsning i Københavns parker. Og en gang imellem kan der blive tid til en ven eller to, som han som regel har mødt gennem sit arbejde, blandt andet som kaptajn for det danske kokkelandshold.
»Mine bedste venner er heldigvis i samme branche, så dem kan jeg se søndag aften, når jeg har fri, men fritiden er altså vigtig. I min nye restaurant skal der være lukket søndag og mandag, for ellers er det ikke sjovt om seks-syv år,« konstaterer kokken, som snart åbner en biodynamisk og økologisk restaurant i Kongens Have i hjertet af København.
Det hårde arbejde og den høje pris bør kunne smages, når Rasmus og hans assistent Ronnie Vexøe Mortensen skal gennem fem timers adrenalinpumpende konkurrence på onsdag. Sammen har de skabt to retter af norsk helleflynder og kongekrabbe samt fransk kylling, som ikke kan blive bedre.
»Det er de bedste, vi kan lave. Vi har brugt mange timer på det og er stolte af det. Men det skal også være godt, for maden på konkurrencen vil sende mange almindelige mennesker i den syvende himmel,« forsikrer han.
Du kan naturligvis følge Rasmus’ kamp om VM-titlen her i Nyhedsavisen.
Se også hans hjemmeside på www.bocusedor.dk