Administration 

"Jeg er reelt truet på livet af Faxe Kommune"

Johnny Larsen mistede sine sygedagpenge samme dag, som han blev opereret for prostatakræft på Rigshospitalet. Siden sidste sommer har han prøvet at skabe debat om behandlingen af syge i det kommunale system. Hans egen sag er nu kørt helt fast.  (Foto: Mette Lauth)

Læs blogger Johnny Larsens åbne brev til Folketingets politikere efter han igen ikke får førtidspension men skal gennem flere forløb for at afklare, om han kan arbejde.

Åbent brev til folketingets medlemmer

Haslev den 14. september 2013

Kære lovgivere

Jeg er 61 år og har været fuldtid på arbejdsmarkedet fra 1966, og reelt truet på livet af Faxe Kommune.

Siden 2010 har jeg været uarbejdsdygtig, bortset fra en meget kort periode, hvor jeg midt i min sygdom meldte mig rask og kom i "praktik", fordi jeg stadig håbede på, at jeg kunne klare mig selv.

Det var den mest tåbelige beslutning, jeg kunne tage. Det gjorde det i hvert fald ikke nemmere for mig.

Jeg måtte tilbage til Jobcenter i Faxe Kommune for at modtage sygedagpenge. Det førte til et langt, hårdt og slidsomt forløb, som uomtvisteligt har været med til at forværre min sygdom. Den behandling jeg søgte hos uddannet psykolog (og hos læge), bestod primært i at takle Faxe Kommunes behandling af mig og 
min familie – i stedet for at behandle mig for min dybe depression, der blev utæmmelig i takt med, at jeg mistede min fysiske formåen.

Jeg lider af KOL og er opereret for kræft, dertil har jeg en masse slidskader fra tungt arbejde. Min hørelse er ved at forsvinde og erstattes af en stadigt stigende tinnitus, som forværres af den medicin, jeg får, fordi jeg har fået et livstruende forhøjet blodtryk, der med stor sandsynlighed kan tilskrives kommunens behandling af mig.

Jeg har skrevet blog om min situation, og derigennem erfaret, at andre – mange andre – har det værre end jeg, rent helbredsmæssigt, men også de er udsatte for kommunal inkompetence eller ulovligheder eller 
kassetænkning. Min blog og en tv-debat med MF Joachim B. Olsen er Faxe Kommunes grund til at nægte mig førtidspension. Altså en mundkurv. Kommunens folk har af deres egne fagfolk fået forklaret og belyst det absolut mulige i at have en depression og samtidig være i stand til at formulere sig omkring især egne problemer.

Faxe Kommune blev allerede i 2010 af min læge informeret om, at min arbejdsevne med stor sandsynlighed var ikke-eksisterende, men det gav aldrig anledning til nogen afklaring. På et møde med 
to medarbejdere fra Jobcenter, min læge og mig selv udtalte lederen af Jobcenter: "Du kommer aldrig til at få førtidspension".

Den udtalelse kom uden der var foretaget nogen som helst vurdering af min arbejdsevne. Sidenhen fik jeg kræft, og på selvsamme dag, som jeg blev opereret, fratog kommunen mig mine sygedagpenge, og jeg skulle på operationsdagen møde op på Jobcenter for at søge om kontanthjælp.

Der er klaget over disse forhold i september 2012, men der er stadig ikke kommet en afgørelse.

Mod alle advarsler forlangte Faxe Kommune, at jeg skulle møde op til et "psykoterapeutisk forløb" på en kommunal virksomhed i Næstved. Virksomheden ville dog ikke have mig ind, efter samråd med min 
behandler, psykolog FH.

Virksomheden mente mig fejlvisiteret og anbefalede Jobcenter at få mig afklaret til førtidspension. Jobcenters reaktion var at fratage mig sygedagpenge, fordi "jeg nægtede at møde op". Den sag tabte de i Ankenævnet, som gik utvetydigt mod Jobcenter Faxes beslutning.

Jeg blev tidligere på året sendt til endnu en afklaring hos et privat firma i Herlev, hvor en socialrådgiver, en fysioterapeut, en ergoterapeut og en psykolog undersøgte mig, og endte med at anbefale, at jeg blev 
afklaret til førtidspension.

Jobcenter sendte mig så videre til en neuropsykolog, som efter en særdeles grundig og flere timer lang undersøgelse meddelte Jobcenter, at det ville være stærkt utilrådeligt, at forsøge at sætte mig i arbejde, arbejdsprøvning eller flere afklaringer. Altså anbefalede han en 
førtidspension. Jobcenter bad efterfølgende psykologen uddybe, hvordan jeg kunne være så mærket af depression, og det uddybede han ganske utvetydigt og understregede tydeligt, at jeg burde få ro og 
førtidspension.

Det medfører, at to socialrådgivere egenhændigt beslutter, at den konklusion læger, psykologer og andre professionelle behandlere er kommet frem til uafhængigt af hinanden, nok ikke er rigtigt, derfor skal jeg afklares og efterfølgende arbejdsprøves. Der er sågar fastsat en startdato for begge forløb, til trods for, at det første alene er beregnet på, om der skal være et mere.

Jeg er for syg til at møde op, og melder mig derfor syg. Den sygemelding støttes af min læge og min psykolog. Sagsbehandleren på Jobcenter fortæller mig, at "loven siger, at jeg skal sendes i afklaring med mindre jeg vil begå selvmord". Jeg har ikke ved egen 
hjælp kunnet finde den paragraf, og kan derfor ikke afvise, at den kunne eksistere.  Jobcenter har stadig ikke tilsendt begrundelsen for beslutningen, dermed heller ikke henvisning til "selvmordsparagraffen".

Stillet over for disse kendsgerninger, inklusive en lignende vurdering fra min behandlende psykolog fra året før, valgte Faxe Kommune at sende mig til lægen for at få afklaret, hvor slem min situation er. Det papir fra lægen er endnu ikke udleveret til mig, men lægen oplyste, at hun ville advare kraftigt mod videre forsøg på at sætte mig i arbejdsprøvning eller afklaring eller lignende.

På egen foranledning skrev min psykolog til Jobcenter og advarede mod flere tiltag, da det ville være alvorligt helbredstruende for mig. Senere beder Jobcenter psykologen om en uddybende forklaring, hvis 
utvetydige sum er, at det er livstruende og helbredstruende at forsøge noget som helst andet end at tildele mig førtidspension, så behandlingen af mig kan koncentreres om sygdommen.

Disse meget klare advarsler behandler kommunen i flere uger, og reagerer ikke på rykkere, før jeg telefonisk får kontakt med min sagsbehandler, som meddeler mig, at hun sammen med en anden 
sagsbehandler (en såkaldt faglig konsulent) mener, at det ikke passer, hvad lægerne og psykologerne skriver og vurderer, derfor vil hun sende mig til afklaring i et kommunalt regi, hvor jeg skal møde i to timer 
ugentligt mod de først ønskede ti timer. Der er hverken læger eller psykologer tilknyttet, men alene folk med "psykoterapeutisk erfaring". Det vil sige ansatte helt uden relevant uddannelse.

Hvis jeg ikke vil det, kan jeg vælge at komme til kommunens "ONTOLOG", der viser sig at være en gestaltterapeut. Altså skal jeg i behandling hos en mand, der smykker sig med en titel, der ikke kendes i det danske sprog og med en "uddannelse", der ikke er statsanerkendt, men alene "certificeret" af brancheforeningen, på samme måde som krystalhealere kan anerkende og certificere hinanden.

Den besked fik jeg i går, og kun min evne til at formulere mig redder mig. De første mange timer gik med at græde og kun tænke på selvmord, hvilket dybest set må være den billigste og mest ønskværdige løsning for kommunen, og efter en lang søvnløs nat sidder jeg nu og skriver til jer.

I kan ikke gå ind i enkeltsager, hører man ofte, men det er dog set før, hvor I (eller jeres kolleger) har handlet på enkeltsager og ændret lovgivningen. Nu er det på tide, at I skrider til handling. Min sag er jo 
langt fra den eneste.

Jeg beder jer på det mest indtrængende om at skride til handling for mit livs skyld, for min seksårige søns skyld, for rimelighedens og anstændighedens skyld, og ikke mindst for de mange andre ofre for kommunal kassetænkning (eller hvad der nu driver kommunerne og jobcentrene).

Hvis loven virkelig rummer mulighed for, at kommunerne kan handle ustraffede, som de gør, og hvis min sag er udtryk for lovens intentioner og mål, så må jeg opfordre jer til at ændre loven omgående.
Hvis I er rystede over konsekvenserne af loven eller eventuelle huller i loven, så gør noget ved sagen omgående.

I kan ikke være andet bekendt.

Venlig hilsen
Johnny Larsen

Om Johnny Larsen

Johnny Larsen er 60 år. Han har arbejdet fuld tid siden han var 14 år som alt fra arbejdsdreng til havnearbejder og blev senere uddannet journalist.

I 2010 blev han fyret fra PostDanmark på grund af sygdom.

Han har en kæreste og en søn på fem år.

Johnny Larsen har været blogger på Avisen.dk siden marts.

Læs Johnny Larsens livhistorie i hans første blogindlæg fra før han fik konstateret kræft:

'Jeg er på lykkepiller dikteret af kommunal sagsbehandler'

 

 

Underholdning

Dronningen:

Vanvittigt irriterende 

En mørkegrøn Land Rover lavet som rustvogn
Kongelige

Her er prins Philips rustvogn

En T-Rex med kæmpe mund
Dyreliv

Nyt studie:

Der fandtes milliarder af T-Rex'er

John F Kennedy
Nyheder

USA skubbede

Cuba i favnen på Sovjet

En person drikker direkte ud fra en flaske
Sundhed

Vi drikker mere end nogensinde

En ung mand med dårlig hud
Krimi

Her er drabsmanden

bag masseskyderiet

Kasper Holten gestikulerer
Underholdning

Dropper forestilling efter krænkelsessag

billede af Helen McCrory i rollen som Polly Gray i "Peaky" Blinders"
Kendte

Harry Potter-stjerne er død

blå blink
Krimi

22-årig motorcyklist mister livet 

Par ses i gynge på stranden
Rejser

Tropeparadis tilbyder
ferie og

fuld vaccination

billede af Nicklas Bendtner
Kendte

Nicklas Bendtner for retten: Risikerer hundedyr Porsche

billede af det forulykkede svævefly
Krimi

Svævefly er styrtet ned 

- flyet knækkede

billede af Katinka Bjerregaard der synger
Film og TV

Prisvindende sangerinde gør klar til Toppen af poppen

billede af vaccine der trækkes ind i sprøjte
Corona

Ny plan: 390.000 vacciner fra Pfizer om ugen

billede af annonce for Copper Inside
Nyheder

Advarsel:

Bruger du dette

mundbind?

folk går på sti i naturen
Sundhed

Hvad skal du i weekenden?: Fire fantastiske vandreruter

fitnesscenter uden mennesker
Sport

OVERBLIK: Her er der stadig lukket efter 21. april

billede af Angela Merkel
Nyheder

Merkel stukket
med
droppet vaccine

publikum ved Tinderbox
Krimi

Festival frifindes

for

ulovlig taxakørsel

Jacob Bjerregaard i samtale med Frank Jensen
Krimi

Politi efterforsker borgmester

Screendump fra Zoom
Nyheder

Ups! Politiker splitternøgen på online-møde

Facade på hus slibes
Advertorial

Annonce

Trænger din boligfacade til en renovering?

Dronning Margrethe vinker med gravhund ved sin side
Kongelige

Dronningens fødselsdag:

Overraskelser på stribe

politi ved bygning
Nyheder

Otte dræbt i masseskyderi

billede fra pressemøde
Sport

Aftale på plads:

Genåbning bliver

større end ventet

Frank Erichsen i profil
Film og TV

Bonderøven skifter navn

Frederik og Margrethe vinker fra balkon
Kongelige

Dagens afstemning: Bør Margrethe overlade tronen til Frederik

Margrethe vinker fra dør på slot
Kongelige

Kongehuset hårdt ramt af corona

Lysende trekant på himlen
Helt vildt

Bekræfter UFO-video

ældre mennesker spadserer i park
Nyheder

Varm weekend i vente

mads mikkelsen står foran rød væg
Film og TV

Mads Mikkelsen scorer

rolle i Indiana Jones

skilt foran rådhus med teksten rådhus
Nyheder

Ulovlige kæmpe-sommerhuse

får lov til at blive stående

beholder med naturlægemidlet HUSK
Sundhed

Tre døde efter

at have spist

naturlægemiddel

tre grønne mundbind ligger på bord
Nyheder

Krav om mundbind

forlænges til 13. maj

billede af omfavnelse mellem to kvinder
Nyheder

Dansker vinder

kæmpepris

croissant ligger på tallerken
Helt vildt

Kaldt ud til mystisk dyr:

Viste sig at være

en croissant

magnus heunicke iført mundbind
Nyheder

Åben for at tilbyde

droppet vaccine 

Jennifer Lopez og Alex Rodriguez smiler stort
Kendte

Stjernepar går 
fra hinanden

En barmfager Samatha Fox i rødt lingeri.
Nostalgi

Tillykke til Samantha Fox

55 år i dag

Carsten Bjørnlund og Marie Bach Hansen står i militærtøj
Film og TV

Arvingerne-stjerner

skal opklare mord

i Hvide Sande 

morten messerschmidt taler
Nyheder

Messerschmidt:

Jeg har ikke begået

noget ulovligt

En bilrude med et skudhul
Krimi

Tilfældig kvindes bil

ramt af skud i Aarhus

En flod med hvidt vand
Helt vildt

Efter tankvognsuheld:

Mælk i stride strømme

Silas Holst og en rød murstensvilla
Kendte

Silas Holst jubler

Villaen solgt

En tjener serverer kaffe til to kvinder
Corona

Dagens afstemning:

Er det skørt med coronapas

ved udendørsservering

Kongefamilien med 7 oldebørn i en sofa
Kongelige

Rørende billede:

Oldebørnene samlet

En barfodet mand går på en træstamme
Sundhed

Usundt at gå med sko

En pige sidder og læser en bog på en terrasse i et sommerhus
Livsstil

Gode råd:

Sådan gør du terrassen klar

Fire smukke unge kvinder holder på deres gravide maver
Helt vildt

Fire søstre gravide

på næsten samme tid

En kæntret båd og en gummibåd på vej mod den
Krimi

Kæmpe skibsforlis:

1 død og 12 savnes

En tegnet ældre mand i en retssal
Krimi

Bombe fra overlæge:

Floyd døde af hjerteanfald

Mads Mikkelsen
Kendte

Mads Mikkelsen nomineret med John Dillermand 

afghanistan
Nyheder

Danske soldater hjem fra Afghanistan

Margrethe
Kongelige

Dronningen bliver radiostjerne

coriona
Nyheder

Faldt om:

Dramatisk pressemøde

Bodil Jørgensen
Film og TV

Dagens tilbud: Lav film med Bodil Jørgensen

Musiker
Nyheder

Kendt musiker: Forvaring for grov vold og vidnetrusler

Havørn
Dyreliv

Live: Se ørneungen blive klækket

anholdt
Krimi

13 anholdt i sag om narko og coronasvindel

Aftenshowet
Film og TV

Sjov video: Grineflip i Aftenshowet

En masse forskellige lotto-kuponer fra Danske Spil.
Helt vildt

Vandt 310 millioner – sagde

sit job op som det første

Søren Brostrøm
Nyheder

Slutdato for vaccine rykkes med tre uger

Modelbillede af vaccinen fra AstraZeneca.
Nyheder

Medier: AstraZeneca trækkes

ud af dansk vaccineprogram

Prins Christian iført skitøj. Billedet er et år gammelt.
Kongelige

Prins Christian

flytter hjemmefra

Ole Bredahl løfter Ulla Bjerre så hun ligger i hans arme. De er fotograferet på scenen i forbindelse med Melodi Grand Prix.
Kendte

Grand Prix-stjerne død

En palmestrand med grønt vand, liggestole, parasoller og masser af mennesker.
Rejser

Dagens afstemning:

Skal du ud at rejse til sommer?

Skibet "Ever Given" der kigger i et bassin ved Suezkanalen.
Nyheder

Kræver seks milliarder i

erstatning efter skibsblokade

billede af Simon Komza
Underholdning

X Factor-flirten lever:

Stadig sød musik

En stor flok glade mennesker til koncert i solskin.
Nyheder

10.000 deltagere

til sommerens

grønne koncerter

Et stort idyllisk hus med flagstang og sø i baghaven.
Nyheder

Øboer har de mest

rummelige boliger

Et fly er ved at lette i en lufthavn.
Nyheder

Her er planen: Sådan

genåbnes der for rejser

En lille rødgul killing får sutteflaske på skødet af en kvinde.
Dyreliv

Flere hundrede killinger

reddet af sutteflasker

billede af par som dyrker sex
Nyheder

Fjernede kondomet

under samleje

- dømt for voldtægt

et fly står på en landingsbane
Nyheder

Folketinget indgår aftale om lempede rejserestriktioner

kvinde med maske ser syg ud
Corona

Sogn på 405 personer

har vildt incidenstal

billede af politiets stopskilt
Krimi

13-årig kørte bilen

- mor og far

sad ved siden af

billede af Laura Drasbæk
Kendte

Laura Drasbæk: - Det har forstyrret mig hele mit liv

billede af politibil
Krimi

43-årig fundet

simon spies kigger ind i kameraet og blinker
Kendte

Renoverer sauna-hytte: Her sad Spies i bar røv

billede af Anders Holch Povlsen
Nyheder

Milliardær om Nemlig.com-kritik:

- Trivsel og motivation helt afgørende