Murermesteren Lars forærer elever 15.000: Men så skal I heller ikke flyve med Ryanair
Den lokale murermester Lars Skov Vindum har doneret 15.000 kroner til skoleklassen. Foto: Shutterstock/Scanpix/Modelfoto
En 8. klasse på Vestre Skole i Grenå fik af kommunen dispensation til at flyve med Ryanair på en lejrskoletur til London. Nu har de fået en lokal murermester til at sponsere 15.000 kroner.

8. klasse på Vestre Skole i Grenå får alligevel råd til at flyve med SAS på lejrskole til London.

Det sker, efter at den lokale murermester Lars Skov Vindum fra Hallendrup syd for Randers har doneret 15.000 kroner til skoleklassen.

Det skriver Jyllands Posten og Fagbladet 3F.

15.000 kroner er præcis det beløb eleverne manglede, i forhold til at kunne rejse med et andet flyselskab end lavprisselskabet Ryanair, der er kritiseret for ikke at have overenskomster for sine medarbejdere.

Sponsoratet er altså givet på den betingelse, at man ikke benytter Ryanair. 

- Jeg har lært af min bedstefar, der var fagforeningsmand og min far, der var lastbilchauffør, at det er vigtigt med faste holdepunkter her i livet. Især en løn, som man kan leve af. Det er ikke tilfældet med Ryanair. Jeg bryder mig ikke om deres metoder over for de ansatte, som ikke har ordentlige løn- og arbejdsvilkår, siger Lars Skov Vindum til Fagbladet 3F. 

Forældrene var ellers stærkt utilfredse med, at kommunen blokerede for, at eleverne kunne få råd til turen ved at flyve med Ryanair istedet. Klassen havde samlet 43.000 kroner ind, men turen blev for dyr, hvis ikke man kunne bestille de billigere flybilletter.

Det fik Norddjurs Kommune til at give klassen dispensation, så de alligevel kunne flyve med Ryanair. Dengang sagde borgmester i Norddjurs Kommune Jan Petersen (S) til DR Østjylland, at sagen skal drøftes videre.

- Vi skal behandle alle lige, men jeg kan da godt betro jer, at den her situation skal vi have drøftet mere principielt, når den nye kommunalbestyrelse er samlet, sagde Jan Petersen til DR Østjylland.

Kommunens beslutning fik kritik fra HK Privat Østjylland, der frygtede, at dispensationen ville blive til 'en glidebane'.

Grunden til, at klassen i første omgang ikke måtte benytte Ryanair, er, at lærerne i Norddjurs Kommune er omfattet af kommunens indkøbsaftale.

Lærernes billetter skal bestilles gennem en aftale hos Staten og Kommunernes Indkøbsservice. Den indeholder en klausul om, at flyselskaber skal have løn- og ansættelsesvilkår på overenskomstlignende vilkår. 

Eleverne manglede præcis 15.000 kroner for at flyve med SAS istedet for Ryanair. Penge de nu har fået fra Lars Skov Vindum.