Blogindlæg Iværksætter: Du behøver ikke at være som dem i 'Løvens hule'
Investorforhandlinger er noget, der tager måneder, siger Jonathan Løw

Jonathan Løw er iværksætter, foredragsholder og rådgiver indenfor innovation, iværksætteri og ledelse. Du kan følge Jonathan Løw’s arbejde på LinkedIn og Facebook.

TV-PROGRAMMER som Løvens Hule på DR1 og nu også Viljen til Sejr på TV2 sætter iværksætteri på agendaen, og det er i udgangspunktet positivt. Det er også voldsomt underholdende at opleve håbefulde iværksættere få alt for lave værdiansættelser i løvehulen, ligesom det er go’ lir, når en rigmand flyver ind fra sit slot i Schweiz og udskifter de selvstændiges virkelighed fra klidkiks og vand til luksussuiten på D’Angleterre for en stund.

Men som det nok også burde fremgå af ovenstående, så har ingen af programmerne ret meget med hverdagens iværksætteri at gøre. Forhandlinger med investorer er aldrig overstået på hverken minutter eller timer, ligesom de færreste danske rigmænd har til huse på et slot i Schweiz. Nærmere er investorforhandlinger noget, der tager måneder, mens den typiske business angel har tjent et pænt millionbeløb og nu nøje udvælger startups indenfor vedkommendes ekspertisefelt.

Derfor er begge programmer god underholdning, men jeg kan godt frygte, om de i virkeligheden gør afstanden fra at tænke i banerne omkring at blive selvstændig og så det rent faktisk at tage springet større?

JEG KENDER PERSONLIGT langt flere lønmodtagere, end jeg kender iværksættere, og mange af disse lønmodtagere er potentielle selvstændige. Tal fra Dansk Erhverv viser, at 66 procent af os danskere har overvejet livet som selvstændig, men springer fra – især af økonomisk frygt og i det hele taget usikkerheden ved, hvad livet som iværksætter egentlig indebærer.

Jeg har oplevet, at eksempelvis mine venners billede af, hvad det vil sige at drive sit eget, ofte er ganske forskruet og netop præget af den underholdningsindustri, som iværksætteri nu også er gået hen og blevet.

Dette er ingen kritik af de medvirkende i de to førnævnte programmer, for på hver sin måde og fra hvert sit udgangspunkt har de set en idé i at medvirke. Det er heller ikke en kritik af tv-stationerne eller produktionsselskaberne bag, men det er måske nærmere en konstatering af, at iværksætteri i praksis faktisk vil være ganske elendigt primetime fjernsyn.

Iværksætteri handler nemlig om at eksekvere i hverdagen, og det foregår som regel foran en computerskærm, ved nogle maskiner eller i en række mødelokaler. I 98 procent af tiden ville det kede seerne ihjel, men paradokset er, at det netop ikke er kedeligt, når man først har prøvet det. Det kan bare være svært at sætte sig ind i på forhånd og på fjernsyn nærmest umuligt at skildre.

Når jeg spørger mine venner om, hvorfor de ikke har taget springet, så lyder ét af svarene, at det kræver den risikovillighed, som de har set i bl.a. tv fra de helt store iværksætterikoner. Det er noget med at sove på en luftmadras i fem år. Sige farvel til familien på ubestemt tid og i det hele taget risikere alt, hvad man ejer og har.

SANDHEDENE ER IMIDLERTID den, at mange af de mest succesfulde iværksættere herhjemme aldrig er startet på den måde. De har måske udviklet en idé i kælderen, der så langsomt tog form, og på et tidspunkt har de skabt rammerne for, at de turde tage springet. Og så har de knoklet løs og er lykkedes igennem en kombination af vedholdenhed og held.

Jeg håber, at man som seer og i det hele taget dansker vil være opmærksom på denne forskel på tv og så virkelighed – også indenfor iværksætteri.

Der er 100 forskellige måder at være iværksætter på, ligesom der er 100 forskellige måder at være menneske på. Det handler om at finde DIN vej her i livet, og jeg kan personligt varmt anbefale vejen som iværksætter. Blot må du ikke give op, inden du overhovedet er kommet i gang. Det vigtigste er det første skridt. Uanset om det så er elefantskridtet på landsdækkende TV eller blot museskridtet, hvor du laver en prototype af din idé og forsøger at sælge den ind til andre end de nærmeste i familien.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

via Listen To News