Italien bøjer sig: Kontrollér vores økonomi
EU-Kommisionens formand, Jose Barroso (tv), skal kigge Silvio Berlusconi (th) over skulderen og sikre, at Italien økonomisk set ikke bliver det nye Grækenland. Foto: AP: Geert Vanden Wijngaert / POLFOTO
EU og den internationale valutafond, IMF, har fået grønt lys fra Italien til at overvåge landets økonomi.

Italien accepterer at underlægge sig stram økonomisk kontrol af EU og den internationale valutafond, IMF.

Det skal sikre, at de lever op til de krav til stramninger af økonomien, som de blev påbudt at indføre på sidste uges EU-topmøde.

"Vi er nødt til at sikre, at man kan stole på Italiens målsætninger - at de vil leve op til dem. Vi besluttede at involvere IMF, som skal bruge deres egen regnemetode, og italienerne har sagt, at det kan de godt leve med," siger en højtstående EU-embedsmand til nyhedsbureauet Reuters.

En forebyggende pengeindsprøjtning blev ikke anset for en løsning i Italiens tilfælde, hvor problemet er de finansielle markeders manglende tillid til reformplaner for især pensioner og arbejdsmarked.

Og chefanalytiker i Danske Bank Steen Bocian forstår den manglende tillid.

"Man har presset italienerne til at gennemføre nogle spareplaner, men de har faktisk ikke udført dem i praksis, selvom de er blevet vedtaget. Det gør, at der i det øvrige Europa er ret stor bekymring for, om den gældskrise, som i øjeblikket raser i Grækenland også kan ramme Italien," siger Steen Bocian til Newspaq.

"Det er en økonomi med meget større gæld - ikke som procent af økonomien, men i kroner og ører - og det vil være ganske uoverskueligt, hvis Italien kom i den samme situation som Grækenland," siger Steen Bocian.

Italiens underskud på de nationale budgetter forventes at ramme 4,8 procent i år, hvilket vil føje yderligere til en gæld, der allerede er på 118 procent af BNP.