Invester dine sparepenge med succes
Har du penge på kistebunden, som du gerne vil støve af og forsøge at få til at vokse, så kan du forsøge dig som investor i for eksempel aktier. Foto: Jens Dige / POLFOTO / POLFOTO
Har du penge på kontoen, som du gerne vil forsøge at få til at vokse, så kan du begynde at investere i aktier og obligationer.

Det er muligt for helt almindelige danskere at begynde at investere i aktier og værdipapirer med et lille startbeløb. Er du dygtig, velovervejet og disciplineret, så kan sparepengene vokse.

Men der er ikke noget, der hedder nemme penge, så det kræver både tid og gode evner til research. Og så skal man kigge dybt i sig selv og finde ud af, hvor risikovillig man er.

- Det er rigtig vigtigt, at man starter med at finde ud af, hvilken type investor man er. Det er noget med personlighed og mavefornemmelse. Jo større risikovillighed desto større chance for afkast, men også at pengene svinder ind. Omvendt giver lavere risiko mindre risiko for at pengene bliver færre, siger privatøkonom i Danske Bank Las Olsen.

Han opfordrer til at alle, der har en lille investor i maven til at tage de test, som en række banker tilbyder på deres hjemmesider.

Det samme råd lyder fra Morten W. Langer, der er redaktør på AktieUgebrevet.

- Man kan vælge selv at give sig i kast med at handle aktier, men det kræver, at man tager sig tid til at researche og sætte sig ind i markedet. Markedet er meget, meget svært. Det er så svært, at selv de professionelle er forvirrede, forklarer han.

Aktieeksperten har to bud på strategier, hvis man vil begynde at handle med aktier. Noget man kan gøre hjemme fra privatcomputeren via netbank.

- Finder man ud af, at man ikke er villig til at løbe en stor risiko, så vil jeg anbefale at overveje aktier fra C20-indekset (de 20 mest handlede danske aktier, red.). Selskaberne her er store og solide og giver meget ofte et løbende afkast med lille risiko. Det kunne være Novozymes, D/S Norden eller TDC, lyder rådet.

- Har man en lidt mere langsigtet strategi og tør man satse lidt mere, så vil jeg anbefale mellemstore aktier, der er faldet ret meget, det er f.eks. Pandora og Vestas, siger Morten W. Langer.

Han mener, at man bør afstå fra obligationer, da afkastet er lavt for tiden.

Har man ikke mod på livet som fuldblodsinvestor i fritiden, så kan man shoppe efter investeringsforeninger, hvor dygtige analytikere finder de bedste afkast.

- Har man ikke tid, for det er tidskrævende, så kan man undersøge markedet for investeringsforeninger. Der er faktisk en række af disse foreninger, der har give solide afkast på et svært marked, så her er det eksperter, der investerer for dig, siger Morten W. Langer.

Han bakkes op af Las Olsen, der dog også påpeger, at investeringsforeningerne tager en del af dit indskud i omkostninger.

- Man kan selv undersøge, hvilke foreninger, der er dygtigst på www.morningstar.dk. Efterfølgende kan man så opveje plusser og minusser, siger Morten W. Langer.

Las Olsen peger også på pensionsopsparing som en form for investeringsobjekt. Det kan i mange tilfælde betale sig, hvis man betaler topskat.

faktaboks

Tre gode råd til dig, der har en investor i maven

1. Find din egen personlige risikoprofil
- Vil du skrue op for risiko og få højt afkast eller spille mere sikkert og få lavere afkast.

2. Overvej årsagen til investeringen
- Kan du tåle at tabe pengene eller skal du bruge pengene til noget om få år.

3. Gør din research
- Læs op om investering og søg råd - eventuelt i din bank.

Beskatning:

Skattefar lader dig ikke nyde hele afkastet, hvis du har succes med aktier. Du skal betale 27 procent af din aktiegevinst for de første 48.300 kroner. Tjener du mere end det beløb, så er trækprocenten 42 procent. Men du kan trække aktietab fra i skat. Du bør kontakte din bank eller Skat for at få forklaret hele skattespørgsmålet. Det forklarer Kim Vallentin fra Finanshuset i Fredensborg.