Interpol eftersøger Ukraines eks-leder

Ukraines eks-præsident Viktor Janukovitj efterlyses af Interpol. Rusland vil formentlig ikke udlevere ham.
Janukovitj er nu på Interpols liste over eftersøgte.
Janukovitj er nu på Interpols liste over eftersøgte. Foto: Marko Drobnjakovic/AP

Ukrainske anklager om underslæb og økonomisk svindel har ført til, at Interpol nu efterlyser den afsatte ukrainske leder Viktor Janukovitj.

Det oplyser den internationale politiorganisation i en meddelelse på sin hjemmeside.

Ukrainske myndigheder siger, at beslutningen om at udsende en international arrestordre, en såkaldt "red notice", gør det muligt for enhver politimyndighed at pågribe ham og udlevere ham til retsforfølgelse i hjemlandet.

- I dag, adskillige måneder efter at Ukraine sendte en anmodning til Interpol i marts 2014 med argumenter og forklaringer, der var forberedt af indenrigsministeriet, den offentlige anklager og Ukraines sikkerhedstjeneste, er et særudvalg i Interpol kommet frem til en beslutning, skriver den ukrainske indenrigsminister, Arsen Avakov, på sin Facebook-side.

Den 64-årige Janukovitj blev afsat for knap et år siden efter flere måneder med demonstrationer mod hans styre.

Siden da har han boet i Rusland.

Den pro-vestlige regering, der overtog efter ham, beskylder ham og hans allierede for at have stjålet af statskassen og indgået en række suspekte aftaler, der har kanaliseret penge ned i egne lommer.

Eksempelvis har en af Janukovitjs sønner, Oleksandr, opbygget en formue på flere milliarder kroner i kulindustrien til trods for, at han er uddannet tandlæge.

I Rusland siger en kilde med kendskab til sagen, at det ikke er sandsynligt, at Ruslands regering vil udlevere Janukovitj til retsforfølgelse i Ukraine, skriver nyhedsbureauet Interfax.

/ritzau/Reuters

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.