Ingeniører vil have kolleger fra udlandet
Ifølge en fremskrivning fra Dansk Industri vil Danmark i 2030 mangle op mod 12.000 ingeniører. Ingeniørforeningen ser gerne flere udenlandske kolleger. Foto: Colourbox
Det skal være nemmere for udenlandske ingeniører at få greencard til Danmark, mener Ingeniørforeningen.

Udenlandske ingeniører skal have en forlomme af kandidater i engelsk og historie i køen om at få et greencard til det danske arbejdsmarked.

Det mener Ingeniørforeningen, IDA, der kommer med forslaget efter offentliggørelsen af en kandidatafhandling fra Roskilde Universitet, der viser, at 7 ud af 10 greencard-indehavere enten er arbejdsløse eller i ufaglærte job.

For Morten Thiessen, der er formand for IDA's arbejdsmarkedsudvalg, er logikken klar: Hvorfor give greencard til kandidater, der ikke er efterspørgsel efter i det danske erhvervsliv, når danske virksomheder samtidig sukker efter ingeniører?

- Problemet er, at en stor del af de højtuddannede folk, der kommer til Danmark på et greencard, kommer til at arbejde som opvaskere. Og det bliver Danmark jo ikke mere konkurrencedygtige af. Vi har rigeligt med folk, der kan vaske op i forvejen, siger han.

Hvis flere udenlandske ingeniører kom til Danmark og arbejdede, ville det ifølge Morten Thiessen kunne løfte hele branchen.

- Vi tror, at vi bliver stærkere af at få flere kolleger ind. Det har altid været ingeniørforeningens politik, at vi ikke skal sørge for at holde udenlandske kolleger udenfor, men vi skal bare sørge for at invitere de rigtige af dem indenfor, siger han.

Ifølge en fremskrivning fra Dansk Industri vil Danmark i 2030 mangle op mod 12.000 ingeniører.