Indvandrerunge bliver styret af familien
Den sociale kontrol i familier med indvandrerbaggrund er vidt udbredt i Danmark fastslår rapport. Social- og integrationsminister vil have et ungdomsoprør. Foto: www.colourbox.com
Familier med indvandrerbaggrund udøver social kontrol over unge, viser ny rapport.

Halvdelen af nydanske unge må ikke have en kæreste for far og mor. Og hver fjerde oplever, at deres familie er med til at vælge deres ægtefælle.

Sådan lyder nogle af konklusionerne i en ny rapport, som ALS Research har lavet for Social- og Integrationsministeriet.

Det skriver Jyllands-Posten.

Social- og Integrationsminister Karen Hækkerup er rystet over rapporten, som hun kalder "deprimerende" læsning.

"Det er ikke i orden, at der er nogle sociale eller kulturelle strukturer, der gør, at de selv kan vælge, om de vil gå til fest eller have venner, og som ikke selv kan vælge, hvilken uddannelse, de vil tage. Den form for social kontrol hører ikke en moderne tid til," siger hun til Newspaq.

Hun mener dog ikke, det er muligt at lovgive sig ud af problemet. Ændringen skal komme fra de unge selv i form af et ungdomsoprør, mener ministeren.

Kassem Ibrahim, der læser statskundskab og tager rundt med Dialogkorpset på uddannelsesinstitutioner for at tale æresrelaterede konflikter, er ikke overrasket over rapporten.

"Alle vogter på hinanden, og hvis man skejer ud, risikerer man at blive udstødt af fællesskabet, men omvendt er der også fordele ved fællesskabet," siger Kassem Ibrahim, der har palæstinensisk baggrund, til Jyllands-Posten.