Tæt på verden I dag stopper 14 års debat om sex-lov
Halvdelen af alle graviditeter i Filippnerne er uønskede på det tidspunkt, hvor de kommer. Stigning i antal af kvinder, der dør ved fødsel. CC BY via flickr.com EU Humanitarian Aid and Civil Protection
Den katolske kirke har i årevis blokeret for familieplanlægning i Filippinerne. Nu er der udsigt til gratis hjælp og viden til fattige.

Parlamentet i Filippinerne skal i dag stemme om at stoppe den langvarige debat om familieplanlægning i det overvejende katolske land. Religiøse kræfter var helt oppe på mærkerne med tusinder i demonstrationer i weekenden

Fra religiøs side erklæres kondomer og piller for en korruption af kønslivet, hvor sex bliver billigt og uden ansvar. Modsat vil mange gerne have samfundet til at håndtere befolkningsvæksten.

FNs befolkningsprogram er inde i debatten, fordi manglende viden og mulighed for forebyggelse af graviditet er med til at skabe nye mængder af fattige gennem uønskede graviditeter. FN anslår, at der er 20 millioner fattige i slum i Filippinerne, skriver Asia Pacific News.

Lovforslag

Det kontroversielle lovforslag drejer sig om at give fattige gratis forebyggende redskaber og viden, så de kan planægge deres familier. Lovforslaget går så vidt som at indføre tvungen sex-undervisning.

Parlamentet skal vedtage at stoppe den hede debat og komme videre med eventuel vedtagelse af lovforslaget. Når og hvis det sker skal Filippinernes senat godkende en identisk lov og præsidenten skal skrive under.

Emnet er særdeles kontroversielt, idet 80 procent af befolkningen på små 100 millioner i Filippinerne er katolikker, og kirken har en meget stor indflydelse på politik og udvælgelsen af kandidater.

Lovforslaget har været til debat i 14 år. Kirken truer lovgivere med at nægte dem nadver, hvis de stemmer for loven, skriver Los Angeles Times.

Præsident Benigno Aquino er tilhænger af ”ansvarlige forældreskaber”. Hans moder, tidligere præsident Corazon Aquino var som kandidat aktivt støttet af den katolske kirkes. Den siddende præsident har lovet at underskrive i sin valgkamp. Hans parti har flertal i underhuset.

Udviklingsmål

Som alle andre lande er Filippinerne interesseret i at begrænse antallet af uønskede fødsler og nedbringe børne- og moderdød. Imidlertid er dødeligheden af kvinder i landet steget med 36 procent.

En sundhedsundersøgelse viser, at der i landet dagligt dør 14-15 unge kvinder i forbindelse med fødsel. For få år siden var antallet 11. Overvejende er det fattige kvinder.

En undersøgelse fra 2008 viste, at omkring halvdelen af alle graviditeter i Filippinerne var uønskede på det tidspunkt, hvor de kom. 39 procent af alle gifte kvinder ville gerne have kontrol med deres graviditeter.

Der anslås at være 475.000 ulovlige aborter i landet om året.

Manglen på viden og kondomer har ligeledes medført en eksplosion af HIV-smitte. Antallet af infektioner er steget mindst 25 procent siden 2001, oplyser FN. Stigningen er en af de hurtigste i verden.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.