Hver 12. andelsboligforening i farezonen
Det er ofte forholdsvis nye foreninger, der har købt ejendommen dyrt og taget risikable lån, der havner i det økonomiske morads. Foto: Colourbox
Stribevis af andelsboligforeninger har så tvivlsom en økonomi, at de risikerer at gå konkurs.

Økonomien er så dårlig i hver 12. andelsboligforening, at gælden overstiger det, ejendommen er værd.

Det skriver Politiken på baggrund af nye tal fra Realkredit Danmark.

Tallene viser, at 7,7 procent af 1.448 andelsboligforeninger i København er såkaldt teknisk insolvente.

"Det er et katastrofalt højt tal, for det er almindelige menneskers privatøkonomi, det rammer," siger cheføkonom Carsten Holdum fra Forbrugerrådet.

Beboerne risikerer at miste deres indskud, som kan være på flere millioner kroner, hvis foreningen går konkurs.

"Man skal jo betale gælden tilbage, og hvis man har en dårlig drift af foreningen, så kan man komme i den situation, at den må gå konkurs, og det giver andelshaverne et tab," siger seniorøkonom i BRFKredit Mikkel Høegh til Newspaq.

Det er ofte forholdsvis nye foreninger, der har købt ejendommen dyrt og taget risikable lån, der havner i det økonomiske morads.

Hvis en andelsboligforening er teknisk insolvent, så må den afdrage mere på gælden. Og det kan gøres ved at sætte boligafgiften op, så andelshaverne betaler mere, forklarer Mikkel Høegh.

Han råder nye andelskøbere til at være på vagt.

"Det man især skal holde fingrene fra er foreninger med risikable lån, og som måske har tilknyttet et eller flere finansielle instrumenter. Men når det er sagt, så vil jeg også sige, at der mange fornuftige gamle foreninger, hvor andelstanken stadig lever," siger Mikkel Høegh..