Hver 10. student dropper uddannelse
Nu fester de snart, studenterne. Men hver 10. tager ikke en uddannelse efter gymnasiet. (Foto: Foto: Colourbox)
En studentereksamen er ingen garanti for at komme videre i uddannelsessystemet. Hver 10. student går i stå.

Om kort tid springer årets første studenter ud i Danmark. Men selvom studenterhuen er i hus, er det ikke ensbetydende med, at de unge kommer videre i uddannelsessystemet.

10 år efter studentereksamen er 10 procent af studenterne enten droppet ud af en efterfølgende uddannelse, eller også er de slet ikke kommet i gang. Det viser en analyse af studenterårgang 2002 fra Danmarks Statistik.

Og det er et stort personligt og samfundsøkonomisk spild, mener Dansk Erhverv, som efterlyser politisk handling for at få flere unge i gang.

- De nye tal bør virkelig få advarselslamperne til at blinke på Christiansborg. Når folkeskoleforhandlingerne forhåbentlig snart er veloverstået, kan uddannelsesordførerne og ministeren passende kaste sig over en reform af ungdomsuddannelserne.

Det siger Jannik Schack Linnemann, uddannelsespolitisk chef i Dansk Erhverv.

For studenter fra med en almengymnasial uddannelse er andelen 10 procent, mens den er 12 procent for de erhvervsgymnasiale studenter fra hhx og htx.

Det er især de unge mænd, der aldrig kommer i gang med en uddannelse.

Af de mandlige studenter, som i 2002 afsluttede en gymnasial uddannelse, har 13 procent af de almengymnasiale studenter ikke uddannet sig videre. For mandlige studenter fra hhx eller htx er andelen hele 14 procent.

For de unge studiners vedkommende er det 7 procent for de almengymnasiale studenter og 9 procent for de erhvervsgymnasiale studenter, der ikke får taget en uddannelse.

For det store flertal af studenterne, der trods alt videreuddanner sig, er de mellemlange videregående uddannelser for eksempel sygeplejerske eller folkeskolelærer mest populære.

Blandt studenter fra almene gymnasier og HF er der 30 procent, der ender med at tage en mellemlang videregående uddannelse.

29 procent tager en lang videregående uddannelse, mens 5 procent tager en kort videregående uddannelse, for eksempel som datamatiker eller tandplejer.

Af studenterne med en erhvervsgymnasial uddannelse har 17 procent fuldført en lang videregående uddannelse 10 år senere.

18 procent har fuldført en mellemlang videregående uddannelse, mens 10 procent har fuldført en kort videregående uddannelse.

10 år efter studentereksamen har 36 procent af studenterne med en højere handelseksamen (hhx) taget en erhvervsuddannelse, mens 42 procent har fuldført en videregående uddannelse.

Fra det almene gymnasium og de erhvervsgymnasiale uddannelser har samlet set 57 procent af studenterne fra 2002 efterfølgende fuldført en videregående uddannelse, mens 9 procent havde fuldført en erhvervsuddannelse.

/ritzau/

via Listen To News