Hvem har magten? Chefer mobbes på jobbet
Det kan godt være din chef får en bedre løn, firmabil og frokoster ude i byen. Men en cheftitel giver ingen beskyttelse mod mobning fra utilfredse medarbejdere. Colourbox
For ti år siden var tallet helt oppe på hver tredje, viser stor rundspørge fra Lederne. Vi er blevet bedre til at håndtere konflikter, mener Lederne.

Selvom chefen formelt har magten, er det ikke nogen beskyttelse mod mobning fra medarbejderne.

I en ny stor undersøgelse fra Lederne svarer 12 procent af de 1.863 adspurgte ledere, at de selv har oplevet mobning fra deres medarbejdere indenfor de seneste 2-3 år.

”Mobning er altid meget ubehageligt lige meget, hvem det rammer, understreger Lars Andersen, arbejdsmiljøchef hos Lederne.

"For ledere indebærer det også en angst for udhuling af ens egen lederolle. Der er meget prestige på spil, og man gør sig tanker, om man kan bevare sin position fremadrettet, både i forhold til en selv og ens medarbejdere og lederkollegerne,” siger han.

Færre mobbes end i 2003

Definitionen på mobning er at en eller flere personer regelmæssigt og over længere tid udsætter en for krænkende handlinger, som man opfatter som sårende eller nedværdigende. Og at det sker på en måde, hvor man ikke er i stand til at forsvare sig imod dem.

Mobning er altid forbundet med isolation og ensomhed, fordi det er tabu og dermed svært at tale med andre om.

"Forventningen er, at ledere skal jo generelt kunne håndtere de konflikter, der er på arbejdspladsen,” siger Lars Andersen.

Mens det nu er 12 procent af lederne, der har oplevet mobning fra medarbejdere indenfor de sidste 2-3 år, så var tallet i en identisk undersøgelse fra 2003 helt oppe på 28 procent.

Siden er det dalet gradvist. I 2007 sagde 23 procent, at de havde været udsat af mobning fra medarbejdere de seneste 2-3 år.

Medarbejdere er blevet sødere generelt

Faldet i mobning gælder også mobning mellem medarbejdere og internt mellem ledere.

Lars Andersen mener, at faldet skyldes, at mobning er ved at blive socialt uacceptabelt og dels at arbejdspladserne er blevet meget bedre til at håndtere konflikter.

”Mobning er konflikter, der er løbet af hænde. Konflikten er ikke blevet håndteret, så den uenighed, der startede det er gået hen og blevet personlig, siger Lars Andersen.

Lederne ser ikke noget mønster i hver, der bliver udsat for mobning.

”Vi må erkende, alle kan blive ramt af mobning. Der er ikke noget mønster. Før talte man om, at for eksempel de mere kantede typer var udsat, men mobning kan ramme alle, også meget dygtige og socialt omgængelige ledere,” siger Lars Andersen.

Om undersøgelsen

Har du selv som leder været udsat for mobning fra dine medarbejdere indenfor de seneste to-tre år?

Ja, i adskillige tilfælde: 1%

Ja, i enkelte tilfælde: 11%

Nej, aldrig: 88%

Undersøgelsen fra Lederne er baseret på svar fra 1.863 ledere, primært fra den private sektor.

Lederne er en interesseorganisation og a-kasse for ledere, og har cirka 100.000 medlemmer.