GUIDE Hvad betyder de nye feriepengeregler?
Der er kommet nye regler for feriepenge. Men hvad betyder de nye feriepengeregler? Hvordan får jeg mine feriepenge? Avisen.dk guider dig.

Som lønmodtager har man ret til feriepenge, som man kan afholde betalt ferie for.

Derfor har udbetaling af feriepenge været en central del af danske arbejderes liv i mange år. Men fra 1. september 2020 ændrer reglerne sig, og Avisen.dk giver dig her et overblik over, hvad de nye regler kommer til at betyde for dig.

I første omgang gennemgår vi dog lige feriepengereglerne, som de er i dag.

Alle tal i artiklen er senest opdateret 16. februar 2018.  

Hvad er feriepenge?

Hvis man er lønmodtager indbetaler arbejdsgiveren hver måned, hvad der svarer til 12,5 procent af ens løn til FerieKonto. Dog er man undtaget ordningen, hvis man af arbejdsgiveren får løn under ferie. Derudover er der visse grupper i eksempelvis industrien, der har ferieordninger med Dansk Industri.

Feriepenge er tiltænkt, at du skal holde betalt ferie for dem, men hvis du får feriepenge udbetalt for et studiejob, kan du også bruge pengene til at forsøde tilværelsen med eksempelvis en lækker ferie sydpå eller en ny computer. 

Hvordan får jeg udbetalt mine feriepenge?

Feriepenge kan du få udbetalt hvert år fra den 1. maj. For at få udbetalt pengene skal du gå ind på FerieKonto, hvor du så kan hæve pengene.

Man kan dog tidligst få pengene udbetalt en måned før første feriedag.

Hvad betyder den nye ferielov?

Normalt optjener man 2,08 feriedage om måneden. 

Den nuværende ferielov betyder, at man først kan afholde ferie året efter, at man har optjent det. Den nye ferielov, der blev indgået af alle folketingets partier undtagen Enhedslisten, betyder i stedet, at man kan afholde sin ferie allerede måneden efter. 

Dermed er det nye system væsentligt mere fleksibelt. Det nuværende system er nemlig problematisk, hvis du kommer tilbage fra længere tids sygdom eller er helt ny på arbejdsmarkedet.

Så betyder det nemlig, at hvis du eksempelvis starter på arbejdet den 1. juli, kan du ikke tage betalt ferie før 1. maj næste år, da det er der, hvor du kan få udbetalt feriepenge. 

Med det nye system optjener du derimod 2,08 feriedage om måneden og kan løbende få udbetalt feriepenge. Dermed kan du eksempelvis holde juleferie i december, da du har over 10 feriedage at gøre godt med, når du når dertil, selvom du først blev ansat 1. juli.

Med andre ord betyder den nye ferielov ikke det store for folk, der har været længe i deres job. Udover at de får lidt flere muligheder for at få udbetalt deres penge.

Den nye ferielov er dog en kæmpe gevinst for nyansatte, der pludselig kan begynde at holde betalt ferie allerede en måned efter ansættelsen. Med den nuværende lov kan der som sagt gå helt op til et kalenderår, før man kan det i dag.

Hvorfor indefryses mine feriepenge?

Overgangen mellem de forskellige systemer ville normalt betyde, at danskerne ville skulle have 10 ugers betalt ferie i 2020. Eller endda hele 12 uger, hvis du har ret til seks ugers ferie gennem din overenskomst.

De nuværende feriepenge er nemlig tilbagebetalte, mens den nye lov betyder, de kan blive udbetalt kontinuerligt. Men selvom det lyder skønt, kommer det ikke til at være sådan.  

I stedet bliver dine feriepenge indefrosset fra 1. september 2019 til 31. august 2020. Men hvad betyder det for mig? 

Det korte svar er absolut ingenting. Du vil få fem ugers betalt ferie i 2018, 2019, 2020 og videre frem, så som lønmodtager vil du ikke mærke til regelændringen.

Hvordan får jeg mine indefrosne feriepenge? 

Du kan ikke selv bestemme, hvornår du får dine indefrosne feriepenge. I stedet vil du få dem udbetalt automatisk, når du forlader arbejdsmarkedet og tager på din hidtil længste ferie ind i pensionisttilværelsen.

Hvis man af ulykkelige årsager ikke skulle nå pensionsalderen, har man stadig ret til at få udbetalt sine indefrosne feriepenge gennem ATP, der står for at administrere pengene.

 

Kilder: Borger.dk, Regeringen, PROSA