Hurtig diagnose forhindrer førtidspension
Av min ryg. Ventetiden på en scanning, der kan vise, om man f.eks. har en diskusprolaps, kan være på flere måneder. I den tid betaler samfundet dyre sygedagpenge. Foto: Colourbox
Pensionsselskabet PensionDanmark tilbyder kunder hurtig diagnose og behandling, og det virker, viser erfaringer.

Hurtig diagnose, hurtig behandling - og hurtigt tilbage i arbejde.

Trods behandlingsgaranti i det offentlige venter mange syge danskere i månedsvis på at få stillet den rigtige diagnose og komme i behandling.

Ventetiden koster det offentlige milliarder i form af udgifter til sygedagpenge og førtidspension, og mange syge parkeres permanent på sidelinjen. Men i pensionsselskabet PensionDanmark har man løsningen.

Den hedder 'Hurtig Diagnose' og giver medlemmerne ret til en fast kontaktperson, en erfaren sygeplejerske, der hjælper dem gennem sundheds-junglen og sørger for, at diagnosen hurtigt bliver stillet.

Og produktet virker, viser erfaringer fra de foreløbig 561 forløb.

'Hurtig Diagnose' sparer i gennemsnit sygemeldte medlemmer for 52 dages ventetid, viser analysen fra PensionDanmark.

Det er især ventetiden til første undersøgelse, der forkortes. Med 'Hurtig Diagnose' kommer man til undersøgelse allerede efter fem dage mod 63 dage i det almindelige system.

"Der har været meget fokus på ventetiderne til hospitalsbehandling, og den er nu højst 30 dage. Men det virkelig store problem er de alt for lange ventetider for udredning. Det er menneskeligt urimeligt og økonomisk hul i hovedet, at der ofte går mange måneder, fra man af sin praktiserende læge bliver henvist til en speciallæge, og til der så foreligger en diagnose, som er adgangsbilletten til sygehusbehandlingen," siger adm. direktør Torben Möger Pedersen fra PensionDanmark.

Hvert år modtager 400.000 danskere sygedagpenge, så der er milliarder på spil for samfundet, mener Torben Möger Pedersen.

"Vores model er lige til at kopiere for det offentlige sundhedssystem - og den vil give store offentlige besparelser," siger han.

PensionDanmark har 612.000 medlemmer beskæftiget i 24.000 private og offentlige virksomheder.

Også pensionsselskaber som Danica Pension og PFA er begyndt at tilbyde kunder hurtigere diagnosticering og behandling, hvis der er ventetid i det offentlige.

faktaboks

Sådan fungerer Hurtig Diagnose

Udgangspunktet er, at medlemmets egen læge har henvist et problem til konsultation hos en speciallæge.

PensionDanmark giver derefter medlemmet en fast kontaktperson, som er en erfaren sygeplejerske. Kontaktpersonen hjælper medlemmet frem til hurtigt at få stillet den rigtige diagnose.

Der er indgået aftaler med et landsdækkende netværk af speciallæger og klinikker, som giver hurtig adgang til undersøgelser og diagnosticering.

Kontaktpersonen booker tid for medlemmet hos relevant speciallæge og klinik. Når diagnosen er stillet, hjælper kontaktpersonen medlemmet til offentlig behandling under det udvidede frie sygehusvalg og efterfølgende genoptræning.

For en medarbejder med pensionsordning i PensionDanmark er prisen for Hurtig Diagnose 99 kroner om året.

For en medarbejder uden pensionsordning i PensionDanmark er prisen 348 kroner om året.

Kilde: PensionDanmark