Intriger mellem to arbejdsgiverforeninger har skabt vild forvirring i slutspurten af overenskostforhandlingerne på det private arbejdsmarked.
Læs også: Hotelgiganter truer stuepigers løn
Fem af landets største hotelkæder nægter at tiltræde den nye overenskomst mellem 3F og Horesta, fordi de har meldt sig ud af Horesta og ind i Dansk Erhverv.
En af dem er lavpris-kæden Cabinn. Her er direktør Niels Fennet voldsomt utilfreds med, at det fortsat er Horesta, som forhandler branchens overenskomster med 3F.
Målet er, at Dansk Erhverv overtager forhandlingsretten på hotelområdet.
"Det er da klart det, vi arbejder for. Og det kræver da bare, at vi bliver enige med 3F. Det handler jo om at skabe endnu bedre forhold for begge parter, men det kan vi altså ikke med Horesta," siger Niels Fennet.
3F'ere er vilde med Cabinn
Hoteldirektøren understreger, at han har et godt samarbejde med fagforeningen 3F, som repræsenterer de ansatte i hotelbranchen.
"Vi har ingen problemer med 3F. Tværtimod, det er en af vores bedste kunder i butikken," siger han spøgefuldt.
Læs også: Hotelchef: Drop dit vås og skriv en ansøgning
Horesta har han derimod ikke meget til overs for.
"23 års medlemsskab af Horesta har givet os nul. Det var så håbløst bureaukratisk, simpelthen. Vi var sammen med pizzamanden nede fra hjørnet og campingpladsen, som vi ingen fælles interesser havde med. Og så betalte vi stort set det dobbelte i honorar," siger han om skiftet til Dansk Erhverv.
Han anerkender, at det fortsat er Horesta og 3F, som forhandler hovedoverenskomsten for ansatte i hotelbranchen
"Det ved vi da så udemærket godt, men sådan har vi ikke i sinde, at det skal blive ved. Det er jo en sindsyg overenskomst," siger Niels Fennet.
"Vanvittige vagtregler"
De fem hotelkæder har især været utilfredse med de skarpe faggrænser mellem arbejdet for kokke og tjenere samt bestemmelsen om, at ufaglærte skal have det samme i løn som faglærte.
Læs også: Kokke og tjenere får en femmer mere
Det gør det simpelt hen for dyrt at drive hotel, der til forskel fra for eksempel restauranter altid har åbent, understreger Niels Fennet.
"Det er nogen vanvittige vagtregler, der er i systemet. En, som er på vagt i weekenden, må ikke bruges næste weekend og så videre," siger han og fortsætter:
"Vi kører en forretning 24-7, 365 dage om året. Og det er nogle helt andre vilkår end andre steder i branchen. Alle de her overenskomster er kun til at lave huller i, så man kan udskrive en bod for et eller andet."