Højreradikal propaganda i voldtægtsramt by
Klistermærker med tekster som 'nej til islam', 'nej til burka', 'nej til overgreb' hænger rundt om i Gullestrup ved Herning. Foto: Googlemaps
Voldtægten af en tiårig pige i Gullestrup ved Herning har fået højreradikal gruppe til at sprede propaganda.

En højreradikal gruppe, der kalder sig Danish Defence League, har udnyttet sagen om voldtægt af en tiårig pige i Gullestrup til at sprede anti-islamistisk propaganda.

Klistermærker med overskriften 'sharia-fri zone' og 'her regerer dansk grundlov' er blevet klistret på lygtepæle og elkasser i satelitbyen til Herning, hvor en mand lørdag voldtog en pige på kun ti år fandt på et skovstykke.

Voldtægtsmanden er blevet beskrevet som en afrikansk udseende ung mand på 16-18 år. Og det er derfor, den højreradikale gruppe har været i Gullestrup, vurderer politiet.

"Vi fik et tip i aftes om at gruppen Danish Defence League ville lave en manifestation i bydelen. Og efterfølgende kunne en af vores patruljer konstatere, at der er blevet sat klistermærker rundt omkring," siger vicepolitikommissær Jeppe James Olsen, Midt- og Vestjyllands Politi til Newspaq.

På klistermærkerne er der fire piktogrammer med teksterne 'nej til islam', 'nej til burka', 'nej til overgreb' og 'nej til jihad'. Nederst er klistermærkerne underskrevet med Danish Defence League og teksten 'Så kommer I bare, røvhuller'.

"Vi har ikke mødt nogen af dem, der har sat klistermærkerne op. Det er nok ikke nogle, der kommer her fra Herning. Og at dømme ud fra deres hjemmeside er de til at få øje på. De er kronragede og render rundt med et eller andet logo på brystet," siger Jeppe James Olsen.

Politiet hører gerne fra vidner, men regner ikke med, at Danish Defence League foretager sig yderligere.

Chris Holmsted Larsen, der er historiker og forsker i politisk ekstremisme ved RUC, beskriver gruppen som en ultranationalistisk og meget velstruktureret med et militær tilsnit.

"De er en del af en ny udvikling på den yderste højrefløj. Hvor det tidligere har været mere traditionelle nazistiske grupper, der har domineret, så er det ultranationalistiske og anti-islamistiske grupper, der har udviklet sig," siger han til Newspaq.

Danish Defence League hævder selv at bestå af omkring 1.600 medlemmer, men Chris Holmsted Larsen mener, at det snarere drejer sig om omkring 100 fast tilknyttede medlemmer.

Gruppen, der har sit ophav i English Defence League, er forholdsvis ny i Danmark og har senest markeret sig, da medlemmer begravede et svin på en moskegrund på Amager i København.

Om de har voldelige tendenser er ikke muligt at konkludere noget om endnu, mener Chris Holmsted Larsen.

"De ser den her sag som en mulighed for at udbrede deres budskab og fiske i rørte vande. Om de har deltaget i fysiske sammenstød tror jeg ikke, man kan sige noget om. Men de er konfrontatoriske og villige til at opsøge konflikter," siger han.