Her er vinderen af det norske valg
Erna Solberg, leder af det konservative parti Høyre, i stort smil og omringet af jublende tilhængere i den norske hovedstad Oslo efter valget mandag aften. Foto: Polfoto/AP/Cornelius Poppe/Scanpix / POLFOTO
Kommunevalget i Norge ramt af 'Erna-effekten' - men også statsminister Jens Stoltenbergs Arbeiterparti har klaret sig godt.

Det var spået, at mandagens norske kommunevalg ville blive ramt af en såkaldt 'Stoltenberg-effekt', som følge af statsministerens håndtering af terrorangrebet i landet for to måneder siden.

Men faktisk blev Jens Stoltenbergs og hans Arbeiterparti overhalet inden om i popularitet af en helt anden topleder-effekt.

Nemlig 'Erna-effekten' opkaldt efter det norske konservative parti Høyres populære leder Erna Solberg. Det skriver NRK.no.

"Hvis de her prognoser holder, får vi det næstbedste valg i Høyres historie," sagde Erna Solberg allerede på valgaftenen mandag, hvor hun blev hyldet af partiets medlemmer.

Og tirsdag morgen viser stemmeoptællingen, at det konservative parti ikke kun har et af sine bedste valg, men også er selve valgets suveræne vinder.

Partiet fik en fremgang på 734 nye repræsentanter og har derfor nu i alt 2338 repræsentanter i de norske kommuner.

Statsminister Stoltenbergs Arbeiterparti fik som ventet dog også en pæn fremgang ved kommunalvalg i Norge og er fortsat landets største parti med 3370 repræsentanter valgt ind.

I den anden ende af skalaen ligger valgets store taber, Fremskrittspartiet, som mistede 459 pladser, og nu har 1137 repræsentanter.

Kilde: NRK.no