En spansk tomat er bedre end en dansk tomat. En banan er bedre end en mango.
I hvert fald hvis man ser på klimaaftrykket.
For selvom det er kompliceret at beregne klimaaftrykket på frugt og grøntsager, kan man støtte sig til nogle generelle råd, hvis man vil købe så klimavenligt som muligt.
Som hovedregel er det godt at vælge lokale danske varer. På den måde undgår man den lange transporttid. Hvis man vil købe udenlandsk, er det godt at købe grøntsager, der er transporteret til Danmark med skib eller i lastbil.
Det fortæller Karin Østergaard, bromatolog og underviser i bæredygtighed på Ernæring og Sundhedsuddannelsen på VIA University College i Aarhus.
- Transport med fly er generelt mere belastende for klimaet end transport med lastbil eller skib, siger Karin Østergaard.
Derfor kan bananer, som ofte kommer med skib, være mindre belastende for klimaet end mango og ananas, som ofte kommer med fly.
Det kan være svært at vide, hvordan fødevaren er transporteret, når det ikke står på etiketten. Men grøntsagens holdbarhed kan give et praj, siger Karin Østergaard.
- Frugt og grønt med kort holdbarhed - for eksempel salat - vil typisk blive transporteret med fly, hvis det er dyrket langt væk. Frugt og grønt med længere holdbarhed er oftere transporteret med skib eller i lastbil, siger hun.
Det er altså godt at købe danske varer for at undgå den lange transport. Medmindre grøntsagerne er dyrket i et drivhus. Det kan nemlig koste mere i klimaregnskabet at varme drivhuse op end at transportere grøntsager fra lande, hvor der er varmt i forvejen.
- Drivhuse er ofte varmet op med fossile brændstoffer. Derfor er danske tomater, som er dyrket i drivhus, mere belastende for klimaet end tomater importeret fra Spanien, siger Karin Østergaard.
For at undgå importerede- og drivhusdyrkede grøntsager, er det godt at spise efter sæsonen. Så undgår man også, at der bliver brugt ressourcer på at opbevare frugt og grønt på køl, fortæller Torben Jarlstrøm Clausen.
Han er talsmand for Odense Bæredygtighedsråd, som har kørt en kampagne for at skabe mere viden om klimavenlig mad.
- I stedet for at spise den klassiske grønne salat med agurk og tomat hele året rundt, er det mere klimavenligt at lave en coleslaw med hvidkål og gulerødder om efteråret, siger Torben Jarlstrøm Clausen.
I de kommende sommermåneder er hindbær, jordbær, agurk, bønner, gulerødder, tomat, ærter og nye kartofler i sæson.
Men rent klimamæssigt er det ikke nødvendigvis godt at købe grøntsagerne økologisk, siger Karin Østergaard.
- Generelt kræver det mere plads at dyrke frugt og grønt økologisk, og man kan ikke dyrke det ligeså intensivt, som når man dyrker konventionelt. Økologiske grøntsager holder sig heller ikke ligeså godt, og det giver mere madspild, som belaster klimaet, siger hun.
Fakta: Disse fødevarer har det største klimaaftryk:
- Kød og kødprodukter giver det største klimaaftryk efterfulgt af mælk, smør og ost.
- Kylling, svinekød og fisk bidrager kun med cirka en ottendedel af klimabelastningen i forhold til oksekød.
- Grøntsager med størst klimaaftryk er i prioriteret rækkefølge: Jordbær, danske tomater og agurker, importeret frilandssalat, importerede tomater og agurker, importerede løg, importerede sojabønner, importerede appelsiner, importerede bananer, importerede hvidkål og rødkål, importerede kartofler, importerede gulerødder, importerede æbler og pærer, danske æbler og pærer i sæson.
Kilde: Fødevarestyrelsen
/ritzau/FOKUS