VORES VALG

Helle vil forbedre efterlønsaftale

Forbedringer. Det er Socialdemokraternes mål, hvis de ikke kan slette efterlønsreformen helt.
Socialdemokraterne giver ikke op. Hvis de ikke kan undgå efterlønsforringelser, så skal aftalen i hvert fald forbedres, lyder det fra Helle Thorning-Schmidt.
Socialdemokraterne giver ikke op. Hvis de ikke kan undgå efterlønsforringelser, så skal aftalen i hvert fald forbedres, lyder det fra Helle Thorning-Schmidt. Foto: Jens Dresling / POLFOTO

Hvis efterlønsaftalen består, så lad os i det mindste forbedre den.

Sådan lyder meldingen fra Danmarks kommende statsminister, Helle Thorning-Schmidt (S), inden de indledende forhandlinger med De Radikale om en køreplan for en ny regering.

"Det her (efterlønnen, red.) vil komme op, og ingen kan argumentere mod 90 mandater i Folketinget. Det man så kan foreslå, det er forbedringer til den ordning, som er vedtaget," siger Helle Thorning-Schmidt til TV2 News.

Ved torsdagens folketingsvalg gav danskerne et klart flertal til partierne bag forringelser af efterlønnen. De Radikales leder, Margrethe Vestager, slår fast, at efterlønsreformen står fast. Derfor får Thorning svært ved at ændre Lars Løkkes (V) sidste politiske aftale.

Thorning giver dog ikke op.

"Jeg glæder mig meget til at sætte mig ned med De Radikale og SF, og jeg er overbevist om, at vi finder en løsning," siger Helle Thorning-Schmidt og uddyber:

"Vi har bestemt ikke givet op i forhold til at skaffe visse forbedringer."

Hun vil dog ikke gå ind i, hvilke forbedringer, der kommer på forhandlingsbordet.

Socialdemokratenes mål for efterlønsaftalen går igen hos SF, hvor skatteordfører Jesper Pedersen erkender, at danskerne har talt.

"Vi kunne ikke få flertal for at tage reformen fuldstændig af bordet, men vi må have nogle forbedringer af de aftaler som ligger. Andet kan vi ikke være bekendt overfor de arbejdsløse og de nedslidte," siger Jesper Pedersen til Newspaq.

De forbedringer skal S-SF nok få igennem hos De Radikale, vurderer Lars Hovbakke Sørensen, ekstern lektor ved Københavns Universitet og ekspert i politisk historie.

"Begge parter er villige til at strække sig langt. Helle Thorning-Schmidt vil være en af de kortest siddende statsministre i nyere tid, hvis hun ikke får det her på plads," siger Lars Hovbakke til Newspaq.

Han mener, at Helle Thorning i øjeblikket bevæger sig ned af en politisk klippekant i fuld balancegang.

"Hun skal tilgodese De Radikale på økonomien, og samtidig passe på, at hun ikke optræder som løftebryder, fordi hun tidligere har kørt så hårdt på at bevare efterlønnen," slutter han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.