VORES VALG Helle Thorning er ny statsminister
Helle Thorning-Schmidt er den nye statsminister. Foto: KRABBE, LARS / POLFOTO
Systemskiftet er en realitet. Løkke må overdrage nøglerne til Statsministeriet til Socialdemokraternes Thorning.

Efter en gyser af en valgaften kan Helle Thorning-Schmidt (S) kalde sig landets første kvindelige statsminister.

Det sker efter en aften, der var hård ved både Socialdemokraterne og SF, men da både De Radikale og Enhedslisten fik et regulært kanonvalg, så kan rød blok nu rykke ind i regeringkontorerne.

Samlet står de røde ifølge DR til 89 mandater, mens blå blok får 86. Hertil kommer tre røde og ét blåt fra Grønland og Færøerne.

Danskerne har i stor stil støttet op om dagens folketingsvalg. Hele 87,7 procent af vælgerne har været nede og stemme.

Der venter Helle Thorning-Schmidt noget af en udfordring, når hun de kommende dage skal fordele ministerposter.

For selvom hun vinder magten, så træder hun ind i regeringen med et parti, der tabte et enkelt mandat og står til 44 pladser i Folketingssalen.

SF mistede på valgaftenen positionen som regeringens næststørste parti. Folkesocialisterne bliver rundbarberet og må erkender at miste en tredjedel af sine mandater. Søvndal og co. går fra 24 til blot 16 mandater.

Dermed står Margrethe Vestager til at få markant indflydelse med sine 17 mandater, hvilket er en fremgang på hele otte folkevalgte.

Hele aftenen var der spænding om sejren, fordi Venstre og Lars Løkke Rasmussen fik et fremragende valg og gik et enkelt mandat frem til 47 mandater. Dermed er Venstre landets klart største parti.

Anderledes sur var aftenen for De Konservative. Partiet bliver halveret og er med sølle otte mandater det mindste parti i Folketinget.

Dansk Folkeparti oplever for første gang, at partiet ikke går frem ved et folketingsvalg. Pia Kjærsgaard må sige farvel til tre partimedlemmer på Christiansborg og landet på 22 mandater.