VORES VALG Helle lukker øjnene for grimme cigaret-tal
Dyrere cigaretter skal betale for sundhed, mener S-SF. Spørgsmålet er bare, om pengene ender i statskassen eller syd for grænsen. Foto: Colourbox
10 kroner mere for en pakke cigaretter gav først overskud, så underskud, ifølge Skatteministeriet. Helle Thorning (S) ser kun overskud.

Statskassen længes efter mønter, som en ryger trænger til en smøg.

Stiger prisen på cigaretter, så skal rygerne pulse videre og ikke smutte over grænsen efter tobak, hvis skattekisten skal have fornyet luft.

"Vi er ret sikre på, at pengene er der," siger statsministerkandidat Helle Thorning-Schmidt (S) til Newspaq, som regner med et overskud på 900 millioner kroner ved at sætte prisen på en pakke cigaretter op med ti kroner.

Meldingen kommer efter både Skatteministeriet og Forebyggelseskommissionen ser mulige minusser på statens husholdsbudget,, hvis prisen på smøger stiger.

Først sagde Skatteministeriet, at 43 kroner for en pakke ville give 1,3 milliarder kroner mere i statskassen. Nu siger en ny rapport, at grænsehandlen vil stige eksplosivt og medføre et minus på 800 millioner kroner.

Formand for regeringens Forebyggelseskommission, Mette Kier, siger, at de også har regnet på et scenarie, hvor danskerne bliver sundere, mens statskassen lider.

"Det sundhedsmæssige gode scenarie giver et minus på 700 millioner kroner, men det er regnet med udlandske oplysninger for, hvad der sker, når prisen på cigaretter stiger," siger Mette Kier til Newspaq og påpeger, at scenariet ikke tager højde for lavere omkostninger til sundhed, når flere kvitter smøgerne.

Hun mener, at man skal bruge de første beregninger fra Skatteministeriet. Det gør Helle Thorning-Schmidt også.

"Vi kan jo ikke andet end bygge på de tal, som regeringens egne eksperter bruger. Det må være et trygt udgangspunkt for alle," siger Socialdemokraternes leder, som altså ser bort fra de seneste beregninger fra Skatteministeriet.

Læs hele interviewet med Helle Thorning-Schmidt HER.