Helle: Laaang vej ud af krisen
Helle præsenterer sit valggrundlag uden store løfter. Foto: Jens Dresling / POLFOTO
S-SF samarbejdet gør det klart, at det kommer til at trække tænder ud, hvis landet skal ud af krisen.

Helle Thorning-Schmidts ambition om at indtage Statsministertiet bliver sparket i gang med en huskekage til danskerne.

Hvis krisen skal klares med bravour, så vil kun "det lange seje træk" fungere.

Det slår hun fast på et pressemøde, hvor oppositionen præsenterer deres fælles valggrundlag.

"Det er et utraditionelt valgoplæg, fordi det ikke indeholde nogle store løfter. Det er tiden simpelthen ikke til," siger Thorning, og fortsætter:

"Vi har en alvorlig situation i Danmark med vækstkrise og kæmpe underskud på det offentlige budget. Der er lang vej ud af krise."

"Der findes ingen smutveje eller nemme veje. Men sammen kan vi gøre Danmark stærkt," supplerer SF-formand Villy Søvndal.

Den store nyhed forud for pressemødet er et såkaldt forsigtighedsprincip. Det betyder, at en eventuelt rød regering ikke vil bruge en krone, med mindre den allerede findes i de offentlige kasser.

Det fik naturligvis en reporter til at spørge, om de to partier hidtil har været uforsigtige. Det afviser statsministerkandidaten dog blankt.

"Vi understreger et princip, som vi har haft helle tiden. Hvilket vi også skriver i vores 2020-plan," lyder det fra Thorning.

Endelig slår hun fast, at en rød regering har bedre styr på på den offentlige gæld end de blå.

"Vi ender med et mindre underskud end regeringen allerede i 2012," siger hun.

Til slut sender Thorning en verbal lussing af sted mod sin modkandidat.

"Hvorfor er det, at Løkke ikke siger tak i stedet for at håne lønmodtagerne," siger hun med henvisning til statsministerens afvisning af de efterhånden berømte 12 minutter.

I de konservative mener man dog, at udmeldingen om forsigtighedsprincippet viser, at rød blok er ved at bakke ud.

"Det er en ren tilståelsessag. De har jo bare henvist til deres økonomiske plan 'Fair Løsning' og har sagt, at "vi har en fulgt finaniceret plan, vi har allede penge, vi skal bruge til vores dyre valgløfter". Det viser sig nu, at det har de alligevel ikke, og derfor er de nødt til midt under valgkampen at tage et meget stort forbehold for de her valgløfter. Det viser klart, at de har fået kolde fødder," siger politisk ordfører Carina Christensen til Newspaq.