Administration 

Heidi er i ressourceforløb: Det er helt gak-gak

Heidi L. Pedersen har kun fået det dårligere af at være i det ressourceforløb, der ellers skulle bringe hende tættere på arbejdsmarkedet. (Foto: Privatfoto)

Heidi L. Sørensen har siden 2014 været i ressourceforløb. Det har kun givet hende et værre liv.

Artikel opdateret klokken 10.05: Det fremgik tidligere, at Heidi L. Sørensen har været i ressourceforløb siden 2012. Det er ikke korrekt. Hun har været i ressourceforløb siden 2014.

- Det handler bare om at parkere os på den laveste ydelse. Det her ressourcehalløj gør ikke noget godt for mig.

Sådan siger den 43-årige fynbo Heidi L. Sørensen om det ressourceforløb, hun har været i siden 2014. 

Ressourceforløb skal ifølge beskæftigelsesministeriet "hjælpe sårbare og udsatte personer videre i livet og ind på arbejdsmarkedet". En ny rapport viser dog, at det kun er 1 procent af dem, der var i ressourceforløb i 2014, der har et arbejde i dag. 

Heidi L. Sørensen er ikke sårbar eller udsat, men hun kan ikke arbejde på grund af en dårlig ryg. Hun føler på ingen måde, at ressourceforløbet hjælper hende eller bringer hende tættere på et arbejde. Tværtimod.

- De kan se hele mit arbejdsliv i mine papirer. Det er ikke længe, jeg har gået ledig, men min krop kan ikke mere. Det er gak-gak at sende mig ud i ressourceforløb for at gøre mig bedre arbejdsmæssigt, siger Heidi L. Sørensen.

Vognmand, receptionist og ridelærer

Heidi L. Sørensen har arbejdet, siden hun var 14. Hun er sproglig student fra gymnasiet, men i mange år brugte hun ikke den uddannelse. I stedet arbejdede hun som vognmand. Hun havde købt en kontrakt af sine forældre og startet eget firma. Ved siden af havde hun en lille rideskole, hvor hun hver uge underviste 65 elever. 

- Jeg elsker at lave noget, siger Heidi L. Sørensen.

I 1997 fik Heidi L. Sørensen dog en knæskade på arbejdet. Derfor måtte hun droppe sit firma. Hun vendte tilbage til skolebænken og tog en uddannelse som receptionist.

Hun blev aldrig færdig med uddannelsen, fordi hun ikke kunne finde en praktikplads. Arbejde som receptionist kunne hun til gengæld godt finde. Først et vikariat, så rigtig arbejde hos Blommenlyst Kro, inden Heidi L. Sørensen blev headhuntet til at starte et callcenter for Albani.

Senere fulgte Heidi L. Sørensen sin forlovede til Jylland og fandt også arbejde der. Da de blev skilt, flyttede hun tilbage til Fyn sammen med sine to sønner og fik arbejde som kørselsdisponent inden den økonomiske krise bankede på med fyresedler til hende og kollegaerne. Hun begyndte derfor på skolebænken igen - først som lærer og siden som serviceøkonom.

Sygemeldt og mistænkeliggjort 

I 2011 fik Heidi L. Sørensens ældste søn en sygdom i tarmsystemet. Heidi L. Sørensen blev indlagt sammen med sin søn på OUH, og her opdagede lægerne, at hun heller ikke havde det så godt. Hendes ryg så skidt ud, og en læge spurgte, om hun nogensinde havde fået den tjekket:

- Jeg har altid tænkt, at så længe det knager og knirker, så holder det, siger Heidi L. Sørensen.

Det gjorde det bare ikke længere. Det viste sig, at Heidi L. Sørensen havde mange forskellige skader på sin ryg. En læge på et specialcenter mente, at var skader man normalt først så, når folk var 70 år gamle.

Heidi L. Sørensen havde taget ved i sit liv, og det havde sat sine spor. Hun måtte droppe uddannelsen og gå på sygedagpenge. 

- Så kommer man ind i det forbandede system, hvor man bliver mistænkeliggjort, som om man ikke fejler noget, men bare ikke gider lave noget, siger hun.

Meningsløst ressourceforløb

Siden da har Heidi L. Sørensen været i gennem et ressourceforløb, der kun skulle vare et år, men endte med at tage otte måneder ekstra.

Hun blev med egne ord "parkeret" på et beskyttet værksted, hvor hun side om side med andre sygemeldte, sindslidende og folk, der manglede arme og ben, skulle putte skruer og søm i sorteringsæsker.

- Det var fint nok. Det var nogle søde mennesker og nogle søde chefer, men kommunen parkerede os bare der, fordi de ikke vidste, hvad de skulle gøre med os.

Siden bragte ressourceforløbet Heidi L. Sørensen i jobprøvning på et arkiv, men hun kunne ikke holde til at være der. Køreturen i bil dertil var så lang og hård, at Heidi L. Sørensen havde svært ved at klare arbejde efterfølgende. Hun blev derfor tilbudt at få en seng med i praktikken

- Men det synes jeg altså ikke er værdigt, siger Heidi L. Sørensen.

Nyt forløb

Heidi L. Sørensen har været hos en speciallæge på et rygcenter i 13 uger. Hun har udtalelser fra sin egen læge og en smerteklinik. Hun har resultater fra MR-Scanninger og røntgenbilleder. Alle har de den samme konklusion: Det er varige skader, og der er ikke mere at gøre for Heidi L. Sørensen.

Alligevel var det første ressourceforløb ikke bevis nok på, at Heidi L. Sørensen ikke kan arbejde. Derfor skal hun nu i et nyt ressourceforløb på to år. Som del af det, har hun i 12 uger været til fysioterapeut, men der har hun kun fået det værre af, og hendes gamle arbejdsskade fra 1997 er sprunget op.  

Hun vil gerne arbejde, men som det er i jobprøvningerne med bestemte tider på bestemte dage, kan hun ikke holde til. Hendes helbred svinger op og ned, så det ville være bedre, hvis hun selv kunne bestemme arbejdstiderne. Hun kunne sagtens forestille sig at hjælpe en lokal håndværker med regnskabet nogle timer om måneden.

- Jeg vil bare gerne have pension. Man må jo godt arbejde lidt på førtidspension, og så kunne jeg føle, at jeg kunne bruges til noget. Som det er nu med ressourceforløbet, risikerer jeg om et år eller to at sidde i en rullestol.

Hun kalder kommunens tilbud for frivillig tvang, for hvis hun ikke benytter dem, smækker pengekassen i.

Dårligere helbred og økonomi

Heidi L. Sørensen har skrevet et brev om sin situation til socialminster Mai Mercado. Socialministeren henviser til sin kollega beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen, som Heidi L. Sørensen nu venter på svar fra.

- Jeg ved, at den tidligere minister blev ved med at sige, at kommunerne fejlfortolker loven, men så er loven sgu skrevet forkert. Det kan ikke være rimeligt, at folk som mig, der kun kan arbejde en halv time om ugen, ikke kan få sin pension, fordi det ikke er "bevist" godt nok ifølge kommunen, at jeg ikke kan arbejde, siger Heidi L. Sørensen.

Hun har kun fået det værre af det forløb, der ifølge politikerne skal hjælpe hende.

Heidi L. Sørensen plejede at være eliterytter, gik til skydning, spillede i Odense Postorkester - ingen af tingene kan hun længere.

Livet som alenemor til to knægte er også svært at overskue. På og efter dagene i jobprøvning har hun ikke megen energi. Så det er svært at deltage i børnenes fritidsaktiviteter som tilskuer, og tit må hun køre hjem kort efter ankomst.

Det seneste forløb hos fysioterapeut tærede så hårdt på hende, at hendes forældre kom og hjalp med at gøre rent og lave mad nogle af dagene, fordi de kunne se, at det ikke gik så godt.

- Det er ikke rimeligt, at to mennesker på over 60 år skal komme og hjælpe deres datter, siger Heidi L. Sørensen, der også er ramt økonomisk.

Ydelsen på ressourceforløb svarer til en kontanthjælp, og det er en del færre penge end den løn, som Heidi L. Sørensen fik tidligere, og den førtidspension hun gerne vil have. 

- Julen er et helvede, siger Heidi L. Sørensen, der har søgt samtlige foreninger, der leverer julehjælp. 

Hun har også måtte sige til ungerne, at julegaverne bliver mindre i år. 

- Så siger den mindste, at julen handler ikke bare om gaver. Det er altså ikke sjovt og gør ondt helt indeni, siger Heidi L. Sørensen. 

portræt mand
Nyheder

Anders Fogh:
Tjener millioner

portræt kvinde
Kendte

Nu er hun hacket

logo på bil
Nyheder

Fortsat brandvagt ved Børsen 

logo på retsbygning
Krimi

Fik fast løn for at sælge hash

to piger hopper ibassin
Nyheder

Varmen er på vej

Mand og kvinde
Kendte

Er endelig blevet forældre

netto logo
Krimi

Politi søger vidne: Ramt

af bil ved kassen i Netto

statue foran rød bygning
Krimi

Læge havde samleje

med psykiatrisk patient

portræt mand
Nyheder

Trump:

En trist dag for USA

tre hundehvalpe
Nyheder

Efter mishandling:

Klar til adoption 

portræt mand
Nyheder

Asylansøgere til Rwanda 

mønter
Nyheder

Er der penge

på vej til dig?

en mand på krykker
Kongelige

Kong Harald drosler ned

en ladestation
Biler

Ladepark indvies:
Her kan du lade gratis

sammenkopieret billede med mand og politi
Krimi

OVERBLIK: 
Seks dømt - kvinde ankede og fik to år mere for drab på 40-årige Frank Nørgaard

et par foran et hus og to biler
Kendte

Janni Ree:

Det er en lodret løgn

bygninger set fra vejen
Nyheder

Friskole begæret konkurs

en ældre mand
Kongelige

Kong Harald i arbejdstøjet efter sygemelding

Pr på den røde løber
Kendte

DR-vært gravid

et valgsted
Nyheder

Populær feriedestination tager ved valg et skridt mod Kina

en bil salter en vej
Nyheder

Koldt forårsvejr
giver glatte veje

politifolk fører mistænkte væk
Krimi

Mand fundet død:

Fem personer anholdt

en politiuniform
Krimi

18-årig kvinde er fundet

Fodboldspiller jubler
Sport

Højlund og Eriksen sender United i finalen

afspærringsbånd
Krimi

18-årig kvinde
er fortsat savnet

Lottokupon krydses af
Helt vildt

Fejrede milliongevinst med hotdogs på tilbud

Spice Girls
Kendte

Spice Girls genforenet

politimand bag afspærring
Krimi

24-årig anholdt efter knivstikkeri

Kvinde på tennisbane
Sport

Tauson undgår æg - men taber finale

Kø for at komme ind i bygning
Nyheder

Tag testen:

Kan du blive journalist?

Prinsesse Isabella
Kongelige

Nye billeder:

Prinsesse Isabella

fylder 17 år

Tre personer fotograferet ved pressevæg
Kendte

X Factor-dommer hemmeligt gift

Nyheder

Mona Juul er blevet formand efter Pape

en politiker
Kendte

Politiker overfaldet under bytur i Roskilde

en pakke Kleenex
Livsstil

Den fylder 100 år

Redningsfolk ved sammenstyrtede bygninger
Krimi

Stor ulykke spærrer motorvej på Fyn

en mand kører en bil
Kongelige

Skandaleprinsen i ny modvind

et skilt med et navn
Helt vildt

Lottovinder efterlignede sin dobbeltgænger og vandt millioner

en mand med briller til et pressemøde
Nyheder

Rusland: USA's hjælpepakke vil føre til flere døde ukrainere

en masse politibiler i USA
Krimi

Spritbilist dræber to børn

en helikopter på et hangarskib
Krimi

Syv japanere er savnet efter ulykke 

taget af capoitol i washington
Nyheder

Hjælpepakke er klar til Ukraine

En stor gylden bil
Biler

Bentleys vanvittige indtjening

Krimi

Billund Lufthavn genåbnet

to stjerner
Kendte

Superstjerner dødelige uvenner

Nyheder

Stillads omkring Børsen køres væk 

to mænd kysser
Kendte

Vild med dans-stjerne: Det bliver tvillinger

En politibil
Krimi

Mulig bombe eller andet fysisk ved Billunds Lufthavn

politi i lufthavn
Krimi

Billund Lufthavn evakueret - mand anholdt

et hurtigtog
Dyreliv

Slange forsinker tog

et skilt foran et supermarked
Nyheder

Nyt underskud i Coop: 717 millioner 

en flot sangerinde på scenen
Nyheder

Vild Taylor Swift-rekord: 200 millioner 

en mand med skæg
Krimi

Her er manden som satte ild til sig selv i New York

en pistil blivee sigtet mod nogen
Krimi

7-årig skød tilfældig mand

bitcoins
Nyheder

Kryptovalutaer halveret – på nær én

åbningsfest
Nyheder

Har på et år overtaget 12 Coop-butikker 

får på en mark
Krimi

Kaos på motorvej

varme hveder hos en bager
Livsstil

To ud af tre vil have store bededag genindført

Stor sorg i de kongeliges ansigter.
Kongelige

Kongehuset:

De skal skilles

Tinus på en trappe med hat og farverig kimono.
Kendte

Forvist i Forræder:

Det sygeste

bagholdsangreb

Politifolk på stedet
Nyheder

Sætter ild til sig selv

ved Trump retssag

Pernille Skipper og Jeff Gravenhorst
Nyheder

Økonomisk redningsplan

godkendt

Renee Toft Simonsen og Thomas Helmig på den røde løber.
Kendte

Renee Toft Simonsen

er blevet farmor

Morten Anderson
Sport

Formanden

trækker sig

Jackie Navarro og Janni Ree
Kendte

Forsidefrue:

Jeg er single

Rasmus jarlov
Nyheder

Vender tilbage

efter sygdom

Det omtalte maleri
Helt vildt

Churchill-maleriet

ingen måtte se

sælges på auktion

Retten i Aarhus set udefra
Krimi

Tvist om sommerhus:

Dræbte sin onkels kone

Kong Harald
Kongelige

Kong Harald

er tilbage

En læge med et stetoskop
Krimi

Læge bedøvede og

misbrugte børn

tre mennesker
Kendte

Forræder-Anton: Vil købe lejlighed med kæresten

et skib
Nyheder

Molslinjen måtte

undvige russisk krigsskib

portræt kvinde
Film og TV

Her får du mere 

af Badehotellet

Nyheder

Royal Unibrew:

Stiger kraftigt

lottokupon
Nyheder

Det sker i aften:

729 millioner kroner i puljen

stor maskine
Nyheder

Giga-saks faldt

ned i Børsen-ruiner

Nyheder

Den var ulovlig

biler i regn
Nyheder

DMI: Frost og sol

brandtomt
Nyheder

Risiko for flere kollaps