Administration 

Heidi er i ressourceforløb: Det er helt gak-gak

Heidi L. Pedersen har kun fået det dårligere af at være i det ressourceforløb, der ellers skulle bringe hende tættere på arbejdsmarkedet. (Foto: Privatfoto)

Heidi L. Sørensen har siden 2014 været i ressourceforløb. Det har kun givet hende et værre liv.

Artikel opdateret klokken 10.05: Det fremgik tidligere, at Heidi L. Sørensen har været i ressourceforløb siden 2012. Det er ikke korrekt. Hun har været i ressourceforløb siden 2014.

- Det handler bare om at parkere os på den laveste ydelse. Det her ressourcehalløj gør ikke noget godt for mig.

Sådan siger den 43-årige fynbo Heidi L. Sørensen om det ressourceforløb, hun har været i siden 2014. 

Ressourceforløb skal ifølge beskæftigelsesministeriet "hjælpe sårbare og udsatte personer videre i livet og ind på arbejdsmarkedet". En ny rapport viser dog, at det kun er 1 procent af dem, der var i ressourceforløb i 2014, der har et arbejde i dag. 

Heidi L. Sørensen er ikke sårbar eller udsat, men hun kan ikke arbejde på grund af en dårlig ryg. Hun føler på ingen måde, at ressourceforløbet hjælper hende eller bringer hende tættere på et arbejde. Tværtimod.

- De kan se hele mit arbejdsliv i mine papirer. Det er ikke længe, jeg har gået ledig, men min krop kan ikke mere. Det er gak-gak at sende mig ud i ressourceforløb for at gøre mig bedre arbejdsmæssigt, siger Heidi L. Sørensen.

Vognmand, receptionist og ridelærer

Heidi L. Sørensen har arbejdet, siden hun var 14. Hun er sproglig student fra gymnasiet, men i mange år brugte hun ikke den uddannelse. I stedet arbejdede hun som vognmand. Hun havde købt en kontrakt af sine forældre og startet eget firma. Ved siden af havde hun en lille rideskole, hvor hun hver uge underviste 65 elever. 

- Jeg elsker at lave noget, siger Heidi L. Sørensen.

I 1997 fik Heidi L. Sørensen dog en knæskade på arbejdet. Derfor måtte hun droppe sit firma. Hun vendte tilbage til skolebænken og tog en uddannelse som receptionist.

Hun blev aldrig færdig med uddannelsen, fordi hun ikke kunne finde en praktikplads. Arbejde som receptionist kunne hun til gengæld godt finde. Først et vikariat, så rigtig arbejde hos Blommenlyst Kro, inden Heidi L. Sørensen blev headhuntet til at starte et callcenter for Albani.

Senere fulgte Heidi L. Sørensen sin forlovede til Jylland og fandt også arbejde der. Da de blev skilt, flyttede hun tilbage til Fyn sammen med sine to sønner og fik arbejde som kørselsdisponent inden den økonomiske krise bankede på med fyresedler til hende og kollegaerne. Hun begyndte derfor på skolebænken igen - først som lærer og siden som serviceøkonom.

Sygemeldt og mistænkeliggjort 

I 2011 fik Heidi L. Sørensens ældste søn en sygdom i tarmsystemet. Heidi L. Sørensen blev indlagt sammen med sin søn på OUH, og her opdagede lægerne, at hun heller ikke havde det så godt. Hendes ryg så skidt ud, og en læge spurgte, om hun nogensinde havde fået den tjekket:

- Jeg har altid tænkt, at så længe det knager og knirker, så holder det, siger Heidi L. Sørensen.

Det gjorde det bare ikke længere. Det viste sig, at Heidi L. Sørensen havde mange forskellige skader på sin ryg. En læge på et specialcenter mente, at var skader man normalt først så, når folk var 70 år gamle.

Heidi L. Sørensen havde taget ved i sit liv, og det havde sat sine spor. Hun måtte droppe uddannelsen og gå på sygedagpenge. 

- Så kommer man ind i det forbandede system, hvor man bliver mistænkeliggjort, som om man ikke fejler noget, men bare ikke gider lave noget, siger hun.

Meningsløst ressourceforløb

Siden da har Heidi L. Sørensen været i gennem et ressourceforløb, der kun skulle vare et år, men endte med at tage otte måneder ekstra.

Hun blev med egne ord "parkeret" på et beskyttet værksted, hvor hun side om side med andre sygemeldte, sindslidende og folk, der manglede arme og ben, skulle putte skruer og søm i sorteringsæsker.

- Det var fint nok. Det var nogle søde mennesker og nogle søde chefer, men kommunen parkerede os bare der, fordi de ikke vidste, hvad de skulle gøre med os.

Siden bragte ressourceforløbet Heidi L. Sørensen i jobprøvning på et arkiv, men hun kunne ikke holde til at være der. Køreturen i bil dertil var så lang og hård, at Heidi L. Sørensen havde svært ved at klare arbejde efterfølgende. Hun blev derfor tilbudt at få en seng med i praktikken

- Men det synes jeg altså ikke er værdigt, siger Heidi L. Sørensen.

Nyt forløb

Heidi L. Sørensen har været hos en speciallæge på et rygcenter i 13 uger. Hun har udtalelser fra sin egen læge og en smerteklinik. Hun har resultater fra MR-Scanninger og røntgenbilleder. Alle har de den samme konklusion: Det er varige skader, og der er ikke mere at gøre for Heidi L. Sørensen.

Alligevel var det første ressourceforløb ikke bevis nok på, at Heidi L. Sørensen ikke kan arbejde. Derfor skal hun nu i et nyt ressourceforløb på to år. Som del af det, har hun i 12 uger været til fysioterapeut, men der har hun kun fået det værre af, og hendes gamle arbejdsskade fra 1997 er sprunget op.  

Hun vil gerne arbejde, men som det er i jobprøvningerne med bestemte tider på bestemte dage, kan hun ikke holde til. Hendes helbred svinger op og ned, så det ville være bedre, hvis hun selv kunne bestemme arbejdstiderne. Hun kunne sagtens forestille sig at hjælpe en lokal håndværker med regnskabet nogle timer om måneden.

- Jeg vil bare gerne have pension. Man må jo godt arbejde lidt på førtidspension, og så kunne jeg føle, at jeg kunne bruges til noget. Som det er nu med ressourceforløbet, risikerer jeg om et år eller to at sidde i en rullestol.

Hun kalder kommunens tilbud for frivillig tvang, for hvis hun ikke benytter dem, smækker pengekassen i.

Dårligere helbred og økonomi

Heidi L. Sørensen har skrevet et brev om sin situation til socialminster Mai Mercado. Socialministeren henviser til sin kollega beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen, som Heidi L. Sørensen nu venter på svar fra.

- Jeg ved, at den tidligere minister blev ved med at sige, at kommunerne fejlfortolker loven, men så er loven sgu skrevet forkert. Det kan ikke være rimeligt, at folk som mig, der kun kan arbejde en halv time om ugen, ikke kan få sin pension, fordi det ikke er "bevist" godt nok ifølge kommunen, at jeg ikke kan arbejde, siger Heidi L. Sørensen.

Hun har kun fået det værre af det forløb, der ifølge politikerne skal hjælpe hende.

Heidi L. Sørensen plejede at være eliterytter, gik til skydning, spillede i Odense Postorkester - ingen af tingene kan hun længere.

Livet som alenemor til to knægte er også svært at overskue. På og efter dagene i jobprøvning har hun ikke megen energi. Så det er svært at deltage i børnenes fritidsaktiviteter som tilskuer, og tit må hun køre hjem kort efter ankomst.

Det seneste forløb hos fysioterapeut tærede så hårdt på hende, at hendes forældre kom og hjalp med at gøre rent og lave mad nogle af dagene, fordi de kunne se, at det ikke gik så godt.

- Det er ikke rimeligt, at to mennesker på over 60 år skal komme og hjælpe deres datter, siger Heidi L. Sørensen, der også er ramt økonomisk.

Ydelsen på ressourceforløb svarer til en kontanthjælp, og det er en del færre penge end den løn, som Heidi L. Sørensen fik tidligere, og den førtidspension hun gerne vil have. 

- Julen er et helvede, siger Heidi L. Sørensen, der har søgt samtlige foreninger, der leverer julehjælp. 

Hun har også måtte sige til ungerne, at julegaverne bliver mindre i år. 

- Så siger den mindste, at julen handler ikke bare om gaver. Det er altså ikke sjovt og gør ondt helt indeni, siger Heidi L. Sørensen. 

kvinde iført solbriller med indkøbsposer i hænderne
Nyheder

Danskerne gik

shop-amok

med feriepenge

smør og kniv på tallerken
Sundhed

Sådan sænker du

kolesteroltallet
 

politilogo på bil
Krimi

Dreng død

efter påkørsel

Erik Brandt i en stol i sin lejlighed
Kendte

Erik Brandt i kørestol:

Jeg kan ikke gå

Lise Nørgaard i blomstret kjole og smil på læben
Kendte

103-årige Lise Nørgaard

får livslangt tilskud

københavns byret set udefra
Krimi

Biler med hemmelige

rum: Smuglede 127 kilo

kokain ind i Danmark

Donald Trump løfter hånden foran kalkun foran det hvide hus
Nyheder

Trump benåder kalkun

Portræt af Henning Moritzen og Kirsten Walther
Film og TV

Afsløring i ny bog:

Derfor var de ikke

med i Matador

Joe Biden med mundbind foran en række folk ligeledes med mundbind på
Nyheder

Biden med nye ministre:

Amerika er tilbage

En sø med træer
Nyheder

Døde mink kan

forurene sø

En mand med solbriller klædt i sort tøj
Kendte

Millardærarving fundet død

Brandmænd kæmper med en ild
Krimi

Storbrand i Ishøj:

Beboeren anholdt

Christiane Schaumburg-Müller i sort nedringet kjole
Kendte

Schaumburg-Müllers kæreste sælger

sin villa for 28,5 mio.

Et fly på vej til at lette og et i luften
Rejser

Flytrafikken taber

1000 millarder

En stak kokain og nogle linjer
Krimi

Syv mænd dømt

i sag om indsmugling

af 127 kilo kokain

En mand holder en lille kniv
Krimi

Kvinde dolker

76-årig mand

IKEA-varehus med stort IKEA-logo set udefra
Nyheder

Nu køber IKEA

dine brugte

møbler tilbage

Et hus med sort facade og julelys omkring vinduerne og i buskene uden foran
Nyheder

Sæt julelys på huset

– så sælger det bedre

En dame i beskyttelsesdragt laver en prøve på en bilist
Corona

Stabil epidemi:

10 smittede giver virus videre til 10 andre 

massegrav til døde mink set fra luften
Corona

Døde mink presser

sig op fra graven

Inger Støjberg i jakke står foran mikrofon
Nyheder

Inger Støjberg:

Min sump-udtalelse havde

intet med Trump at gøre

Prins Joachim og Prinsesse Marie giver hinanden et knus udendørs
Kongelige

Kongelig krammer:

8-årig prinsesse springer

ud som fotograf

tre mænd går på gaden i mørke
Krimi

Hvem dræbte Stine

Geisler? Ny tv-serie

har måske svaret 

bil med vinger holder på landingsbane
Helt vildt

Her er den

flyvende bil 

bil ligger på siden på fortov
Krimi

Alvorlig ulykke:

Kvindelig fodgænger

ramt af to biler

skilt med navnet ritzau
Krimi

Dansk nyhedsbureau
angrebet af hackere 

kørekort ligger på bord
Nyheder

Nu bliver kørekortet

digitalt 

kvinde løfter højre hånd under ceremoni
Nyheder

Biden får godkendelse 

kvinde i mørke kigger op
Nyheder

Overvåget af Jysk:

47 kameraer holder øje

raket under opsending
Nyheder

Kina sender raket

til Månen 

Rolf Sørensen på sin cykel støttes af far.
Nyheder

Rolf Sørensen i sorg:

Far er død

Nyheder

Partifæller til Trump:

Indrøm nederlaget!

En af FET's indhentningsstationer nær Hjørring.
Krimi

Spiontjeneste overvåger 

ulovligt danskere

Podning puttes i reagensglas.
Nyheder

Alle borgere i disse

kommuner opfordres

til at lade sig teste

Mand med hue og halstørklæde kæmper sig frem i sneen.
Nyheder

Nu kommer sneen

Isbjerge i fjord.
Underholdning

Her er DR's nye satsninger

Krimi

Unge dømt - narrede ældre til at købe guldbarrer

Hus med masser af julelys
Nyheder

Naboens julelys kan påvirke prisen på dit hus

cecilie hother smiler til kameraet
Kendte

Cecilie Hother taber

i retten og skal betale

million

Mand sidder ved vandkant og kæmper med alligator med hund i gabet
Helt vildt

Ville redde sin hund:

Pensionist i brydekamp

med alligator  

Den lille havfrue
Krimi

Chefredaktør dømt:

Misbrugte Den Lille

Havfrue

en bunke af skinnende mønter
Nyheder

Giv børnene penge

- og undgå minusrenter

kvindelige håndboldspillere klapper og takker publikum
Sport

Grønt lys

til håndbold-EM

folk på gade går over fodgængerfelt
Corona

Nyt kæmpe-studie:

Her er smitterisikoen

størst 

en elg knæler på sneklædt vej
Dyreliv

Advarsel:

Lad ikke elgene

slikke på din bil 

Danseren Michael Olesen og med Hilda Heick i aktion på dansegulvet
Underholdning

Dansepartner: Hilda er

min nye bedstemor

sort skilt med hvide bogstaver fortæller om 30 procent rabat
Nyheder

Sådan undgår du

at blive snydt

på Black Friday

små grise ligger i en bunke
Krimi

Døde smågrise

fundet ved Folketinget 

fire glas med coronavaccine foran logoet fra AstraZeneca
Nyheder

Oxford-vaccine viser

70 procents effekt

afklædt kvinde ligger oven på afklædt mand
Sex og samliv

Tror p-piller beskytter

mod sexsygdomme

Jeff Bezos står på scene og rækker tommelfingeren i vejret
Helt vildt

Verdens rigeste mand

giver 5 mia. kroner væk

mand går tur med hund
Corona

Vil godkende

vaccine før USA

billede af ærøxpressen på havet
Nyheder

Røgudvikling på dansk færge

hund lejer med sin ejer
Nyheder

Tyskere opkøber kendt dansk kæde

screendump af flo som laver røræg
Mad og drikke

Flos røræg er vist

over en million gange:

Kan du gøre dem efter?

Nyheder

Vaccinechef: USA kan

vaccinere om få uger

minkskind på et bord
Nyheder

Folk hamstrer minkskind

Jakob Ellemann og Inger Støjberg i samtale
Nyheder

Jakob Ellemann

tager afstand til

Støjbergs udtalelse

butiksdør med skilt om at man skal huske mundbind
Nyheder

Antal daglige coronatilfælde er laveste siden 9. november

Bubber og ekskonen sammen på den røde løber
Kendte

Bubbers ekskones

hævn

Et tomt torv i Wien
Corona

WHO: Tredje bølge

coronavirus i

Europa på vej

Et stort kagehus med juledekoration
Mad og drikke

Nye kager på

julebordet 

En blond Pernille Blume på den røde løber.
Kendte

Pernille Blume

misbrugt

Bette Midler på den røde løber og et billede af en tagterrasse i New York.
Kendte

Hjemme hos

Bette Midler

En smilende familie - tre hvide og en sort afrikansk ung mand
Kendte

Emma Thomson adopterede 

børnesoldat fra Rwanda

En mand med hvidt skæg og tynde briller
Krimi

Døende mand ringer til 

politiet og afslører

mord

Jakob Ellemann-Jensen bliver interviewet
Nyheder

Venstre vil ud af coronakrise

med milliard-skattelettelser

en vaccinenål foran et logo merd Moderna
Nyheder

Det koster det at blive

vaccineret

Caroline Fischer Rigelsen
Film og TV

Misser bagedyst-finalen:

Tager stort skridt

med kæresten

Store bølger i hård vind
Nyheder

Voldsom vind på vej

Skib gået på grund
Nyheder

Krydstogtskib går på grund

Mand podes for corona
Nyheder

Nyeste tal:

Yderligere 1273 smittede

Donald Trump jr på talerstolen
Corona

Trumps søn smittet

Russisk stue
Nyheder

7 døde:

Løb tør for alkohol

– drak håndsprit i stedet

Prins charles og Diana kigger hver sin vej
Kongelige

Britiske prinser støtter

Diana-undersøgelse

Øresundsbroen
Krimi

Vinden driller på flere broer

Sport

Overvejer at droppe

håndbold-EM

danseren mads vad smiler i selskab med sin dansepartner
Underholdning

Vild med Dans-stjerne

dansede med

diskusprolaps

skilt foran fængsel i USA
Nyheder

USA skruer op

for henrettelser

inden Trumps afgang

Sundhedsminister Magnus Heunicke kigger
Corona

Medier: To kommuner

kan vente yderligere

restriktioner