Handicaphjælpernes forhold indklages for ILO
Handicaphjælpernes forhold indklages for den internationale arbejdsorganisation, ILO. Foto: AP, POLFOTO, Posselt Lærke
Retten til frie kollektive forhandlinger er under pres af serviceloven.

Et politisk Klondyke. Sådan betegner FOA's formand, Dennis Kristensen, ordningen, der regulerer forholdene for landets handicaphjælpere.

Det står så slemt til, at FOA sammen med 3F nu indklager Danmark for ILO, som er den internationale arbejdsorganisation under FN.

De to forbund, der organiserer handicaphjælperne, mener, at Danmark bryder retten til frie kollektive forhandlinger. Det skyldes den måde, handicaphjælpernes betaling reguleres gennem serviceloven.

"Vi ser stribevis af konkurser i branchen. Vi ser store menneskelige omkostninger for de handicappede, der ellers skulle hjælpes af ordningen. Vi ser stribevis af kommuner, der gør alt for at forringe handicaphjælpernes løn- og arbejdsvilkår," forklarer Dennis Kristensen.

Det er servicelovens bestemmelser om udbetaling af "tilskud til borgerstyret personlig assistance", som, FOA og 3F mener, er i strid med retten til frie forhandlinger. Derfor opfordrer Dennis Kristensen socialminister Karen Hækkerup (S) til at gribe ind.

Advokat Henrik Karl Nielsen, der er ekspert i i international arbejdsret, mener ifølge et juridisk responsum udarbejdet for FOA, at der er "en betydelig risiko" for, at ILO konkluderer, at den danske servicelov er i modstrid med ILO´s principper om frie kollektive forhandlinger.

"I FOA er vi i gang med at rejse en stribe nye retssager mod kommunerne. Vi har ændret vores overenskomster, fordi staten og kommunerne ikke satte penge af til formålet. Og nu viser det sig, at vi muligvis står med en omfattende kompleks af lov-sjusk. Det er for eksempel helt uklart, om serviceloven i sin tid overhovedet er blevet vurderet til at være i overensstemmelse eller ikke med internationale aftaler og konventioner," siger Dennis Kristensen.

Handicaphjælpernes forhold er noget svære at gennemskue, fordi de faktisk ikke er ansat af kommunerne, men af en enhed der hedder "borgerstyret personlig assistance". Det dækker over, at arbejdsgiveren enten er den handicappede selv eller et firma som eksempelvis HandiHelp eller Activ Handiservice, som dog begge er gået konkurs. Alligevel er det kommunen, der administrerer kommunerne, og flere kommuner udformer blandt andet ansættelsesbreve, og kommunen udbetaler også lønnen.