Hækkerup: Rigsretsag kan komme på tale
Forsvarsminister Nick Hækkerup kalder sagen om irakiske fanger for "noget speget". En undersøgelseskommissionen skal derfor igang med sit arbejde i starten af det nye år, melder han. Foto: socialdemokraterne.dk
Nye oplysninger i sagen om udlevering af irakiske fanger er meget, meget problematiske, lyder det fra forsvarsminister Nick Hækkerup (S).

Forsvarsminister Nick Hækkerup (S) retter nu en skarp kritik mod de danske udleveringer af fanger under Irak-krigen, og han siger, at hele redeligheden kan ende i en rigsretssag.

Militærjurist Kurt Borgkvist, som skulle føre tilsyn med fangeudleveringerne i 2004, bekræfter over for Information, at der ikke blev lavet lister over fangerne, eller hvor de blev sendt hen.

Derfor aner ingen, om de er blevet udsat for tortur, og det strider mod internartionale regler.

"Det er meget, meget problematisk, at der har været tvivl om antallet af fanger, at der ikke har været tilstrækkelig registrering af, hvor de har været, eller hvordan de er blevet behandlet," siger Nick Hækkerup til Newspaq.

Forsvarets stikprøvekontrol slog i 2004 fast, at otte ud af 15 udleverede fanger til irakisk politi blev tortureret.

Gentagende gange lovede både daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) og forsvarsminister Søren Gade (V) i Folketinget, at der blev ført tilsyn med de udleverede fanger.

Ministrenes forsikringer strider dermed imod de nye oplysninger.

"Jeg ser det som en af de vigtige opgaver efter nytår, at en undersøgelseskommission kommer i gang med at arbejde, så vi kan komme til bunds i den her noget spegede sag," understreger ministeren, som ikke udelukker en rigsretsag:

"Det er jo noget af det, undersøgelseskommissionen skal vise, om der er ministre, der har vildledt Folketinget. Og har de gjort det på en måde, så det er en overtrædelse af ministeransvarlighedsloven, kan der principielt komme en rigsretssag på tale," lyder det fra Nick Hækkerup.