Hækkerup: Kommunerne skal oppe sig
Sårbare børn. "Der er fejl i 83 procent af sagerne, hvor man har hjemtaget børn og unge mellem 12 og 17 år," siger socialministeren. Foto: Anders Brohus / POLFOTO
Socialminister Karen Hækkerup (S) vil have et system, der sikrer at lovgivningen bliver fulgt i sager om anbragte børn.

Afsløringen af at kommunernes sagsbehandlere bryder loven i otte ud af ti sager om anbragte børn og unge sender chokbølger ind i socialministerens kontor.

Rapporten fra Den Sociale Ankestyrelse får nu Karen Hækkerup (S) til at hasteindkalde formand for Kommunernes Landsforening Jan Trøjborg.

"Det er skræmmende tal. Der er fejl i 83 procent af sagerne, hvor man har hjemtaget børn og unge mellem 12 og 17 år. Og i halvdelen af sagerne om hjemtagelse har der ikke været faglig belæg for det. Så det er meget bekymrende," siger Karen Hækkerup til Newspaq.

Det er kommunernes ansvar at følge op på, at den gældende lovgivning på socialområdet bliver fulgt, fastslår hun. Rapporten viser, at det især kniber med at holde den lovpligtige børnesamtale.

"Det er kommunerne, der står ude i den sidste ende og skal sørge for at tage samtalerne med børnene. Så nu tager jeg kontakt til Kommunernes Landsforening. Vi skal mødes senere i dag for at følge op på det her," siger hun.

Og der bliver nok at snakke om, forudser Karen Hækkerup.

"Der har været så mange ting på det seneste. Det drejer sig om samtaler med børnene, hjemtagelse, tilsyn med plejeforældre, godkendelse af uddannelse. Og vi kan kun løse det i fællesskab," siger socialministeren.

Newspaq har uden held forsøgt at få Kommunernes Landsforening i tale.