Hækkerup: Irak-fanger er et politisk ansvar
Den tidligere regering bærer ansvaret for Irak-fangerne, mener den nuværende forsvarsminister. Foto: CIA/public domain/Wikimedia
Meget tyder på, at V-K-regeringen kendte til tortur af krigsfanger. Hvis det passer, er det et alvorligt problem, mener forsvarsministeren.

Siden 2004 har Forsvarsministeriet vidst, at de fanger, danske soldater udleverede til det irakiske politi, risikerede at blive udsat for tortur.

Oplysningerne er aldrig kommet frem, fordi daværende forsvarsminister Søren Gade (V) overstregede oplysningerne i Folketinget. Det forarger forsvarsministeren.

"Det er meget alvorlige beskyldninger, som kalder på en undersøgelse, der kan gøre det klart, om det forholder sig sådan. Hvis det er rigtigt, er det her meget alvorligt," siger Nick Hækkerup til Newspaq.

En undersøgelseskommission er allerede igangsat, og ifølge forsvarsministeren er det en politisk sag, som skal klarlægges.

"Meget af det er et politisk ansvar og ikke forsvaret, som der skal skydes på. Der har været en regering og et politisk flertal, som har været meget opmærksomme på, at reglerne ikke blev overholdt," siger Hækkerup, og fortsætter:

"Det har været belejligt ikke at snakke om tingene, men nu tager vi fat, også selv om det kan blive smerteligt, så vi kan finde ud af, hvad der har været galt."

Han peger på, at alle andre lande har været igennem undersøgelser, som har klarlagt irakkrigens fejl og mangler. Det skal vi nu også have i Danmark.