Håndværkerfradrag giver flere ordrer
Hver sjette håndværkerfirma har fået flere kunder som følge af BoligJobordningen. Foto: Colourbox.com
Hver sjette håndværker har fået flere ordrer efter indførelsen af den såkaldte BoligJobordning 1. juni

Ordrebøgerne er blevet lidt tykkere hos maleren, tømreren og taglæggeren.

1. juni trådte den såkaldte BoligJobordning i kraft. Ordningen betyder, at danskere kan få fradrag for det håndværksarbejde, de får lavet derhjemme.

Og fradraget har virket, viser nye tal fra a-kassen ASE og Dansk Byggeri.

Ifølge en undersøgelse fra Dansk Byggeri har 16 procent af medlemsvirksomhederne fået flere ordrer, efter at fradraget er blevet vedtaget.

Og tallet er det samme i en ny undersøgelse lavet af A-kassen ASE i samarbejde med Rambøll.

Her svarer 15,6 procent indenfor bygge- og anlægsbranchen ja til, at de har fået flere kunder som følge af ordningen.

I Dansk Byggeri er man meget tilfreds med resultatet.

"Ordningen har kun kørt i kort tid. Derudover har ordningen en tidshorisont på to et halvt år og er ikke økonomisk begrænset. Derfor har ingen boligejer eller lejer hastværk," siger erhvervspolitisk chef i Dansk Byggeri, Torben Liborius.

Desuden kan der være opgaver, hvor håndværkeren ikke ved, at ordningen er blevet brugt.

"For håndværkerne skal ikke godkendes, og kunder skal ikke søge om, at hans ellers hendes projekt kan blive godkendt," siger Torben Liborius.

Det eneste, der kræves, er en faktura, der indeholder en særlig specifikation af arbejdstiden - altså hvor stor del af regningen, der udgøres af arbejdslønnen.

Hver voksen dansker kan trække 15.000 kroner årligt fra for køb af håndværkerhjælp. Både ejere og lejere kan benytte fradraget - såvel inde i huset som i haven.

Regeringen forventer en udgift på 1,7 milliarder kroner årligt til ordningen. Et tal, der bygger på, at hver ottende husstand udnytter fradraget fuldt ud.

Ifølge undersøgelsen fra Dansk Byggeri, forventer næsten to ud af tre medlemsvirksomheder, at fradragsordningen vil give en positiv effekt på ordrebøgerne på længere sigt.

Der er dog ikke meget, der tyder på, at det også giver ekstra job til ledige tømrer og malere.

Kun 1,4 procent af håndværksmestrene forventer ifølge ASE-undersøgelsen at ansætte flere som følge af ordningen.

Og det ærgrer direktør i ASE, Jesper Bøge.

"De lokale håndværksmestre har en opgave i at gøre fradragsmulighederne kendte ude hos kunderne. De skal sørge for at fortælle, her er muligheden, husk nu at brug den. Især i forbindelse med det kommende oprydningsarbejde i hovedstaden som følge af skybruddet, vil der være gode muligheder for at få gang i beskæftigelsen," siger han.