Håndværkere klager over unfair konkurrence
Tre ud af fire håndværksmestre mener ikke, at myndighederne gør nok for at hindre unfair konkurrence fra østfirmaer. Foto: Colourbox.dk
Håndværkere udsættes i stigende grad for konkurrence fra østfirmaer, der hverken betaler skat, moms eller overholder arbejdsmiljøreglerne.

Syv ud af ti håndværkerfirmaer oplever i stigende grad unfair konkurrence fra østeuropæiske virksomheder.

Det viser en undersøgelse blandt 334 medlemmer af Håndværksrådet.

"De oplever udenlandske firmaer primært fra Polen som tilbyder timelønninger, der er så lave, at danske virksomheder ikke har en chance for at være med. Det skyldes bl.a., at de ikke betaler skat og moms, og i det hele taget opererer på ulovlige vilkår i Danmark," siger Frank Korsholm afdelingschef i Håndværksrådet, til Newspaq.

En razzia, som byggefagforeningernes organisation, BAT-kartellet, gennemførte i sidste uge på 723 byggepladser, viser, at under halvdelen af virksomhederne var registreret i det såkaldte RUT-registret, der skal kontrollere firmaerne.

Men RUT er ikke problemet, mener Håndværksrådet.

"RUT er i sin opbygning godt nok, men det nytter ikke at have et register hvis det, der står i det, ikke er sandt. Hvis man kan oprettet fupfirmaer og indgive steder og navne, der ikke bliver tjekket," siger Frank Korsholm.

Han mener, at der ligger "en kæmpe opgave" i at få håndhævet reglerne.

"Det, der mangler, er en øget kontrolindsats over for de østeuropæiske virksomheder. Der er for få ressourcer til kontrollen," siger Frank Korsholm.

Beskæftigelsesminister Inger Støjberg vil ikke afvise, at bl.a. Skat og Arbejdstilsynet skal tilføres flere penge.

I første omgang vil hun dog indkalde RUT-forligskredsen til et møde efter valget, hvis hun fortsat er beskæftigelsesminister.

I undersøgelsen fra Håndværksrådet fastslår 73 procent af medlemmerne, at myndighederne ikke gør nok for at hindre unfair konkurrence fra udenlandske virksomheder.