Guide: Sådan overlever du i sundhedsjunglen
Der er mange ting, du selv kan gøre, når du bliver syg (Colourbox)
Det kan være svært at overskue det danske sundhedssystem. Men der er nogle ting, du selv kan gøre.

Hvis du er blevet alvorligt syg, kan det være noget af en udfordring at finde rundt i det danske sundhedssystem.

Det har pensionsselskabet PensionDanmark gjort noget ved. Som Avisen.dk skrev i weekenden har man oprettet en hjælpelinje, hvor sygeplejersker rådgiver om det danske sundhedsvæsen.

Men det er kun for medlemmer. Derfor har Avisen.dk spurgt Rikke Høgsted, chefpsykolog hos Falck Healthcare, hvad man selv kan gøre for at blive behandlet hurtigt.

1. Sæt dig et godt hold
Det er vigtigt, at der er nogen, der kan hjælpe med overblikket og tale din sag. Tag en kammerat, pårørende eller en god kollega med som bisidder – altså en der sidder med til samtaler og møder.

Det er i det hele taget vigtigt at have nogen, der ved, hvad der foregår og både kan støtte dig i forløbet og skubbe lidt på, hvis du går i stå.

Sørg for at holde kontakt til din egen læge. Sådan en har vi alle sammen, og de er vores indgang til resten af sundhedssystemet. 

2. Hold overblikket
Sørg for at holde overblikket. Før en dagbog over, hvem du har talt med, og hvad I har aftalt. Husk også telefonnummer og hvornår du har snakket med dem. Det kan hurtigt komme til at knibe med hukommelsen, hvis man er i et langt forløb.

Hvis du har varierende symptomer, så er det en god ide at skrive dem ned med dato og tidspunkt. Det kan godt vise sig at være temmelig vigtigt, hvornår det gjorde ondt. 

3. Brug mulighederne
Der er mange muligheder for hjælp og rådgivning. Brug dem. Hvis der er en patientforening for din sygdom, så har mange af dem gratis rådgivning.

Du kan også selv finde oplysninger om sygdomme, behandling og dine rettigheder som patient på Sundhed.dk og Borger.dk.

Hvis der er lang ventetid på din behandling på det lokale sygehus, så har du ret til vælge et andet. Du kan se, hvor lange ventelisterne er på Venteinfo.dk

Hvis du allerede er i behandling så husk, at alle hospitaler har en patientvejleder, du kan bruge.

Find ventetiden her

Hvis der er lang ventetid på din behandling på det lokale sygehus, så har du ret til vælge et andet.

Du kan se, hvor lange ventelisterne er på Venteinfo.dk.