Gu Kailai - skurk eller syndebuk?
For nogle er Bo Xilais drabsdømte kone en forfulgt uskyldighed og for andre en halvt vanvittig Lady Macbeth.

Er der tale om en paranoid morder eller en forfulgt uskyldighed, som er blevet gjort til syndebuk i et politisk spil?

Den 53-årige Gu Kailai, der spiller den centrale rolle i Kinas mest eksplosive politiske kriminalsag i en generation, forbliver en gåde for omverdenen.

En domstol i den centrale by Hefei har mandag idømt den afsatte toppolitiker Bo Xilais kone betinget dødsstraf, efter at hun har tilstået at have dræbt den britiske forretningsmand Neil Heywood, en tidligere ven af familien.

Sagen betød en brat afslutning for Bo Xilais politiske karriere.

Som lokal partileder i storbyen Chongqing var han ellers på vej mod den absolutte top i kinesisk politik med udbredt støtte til hans populistiske ledelsesstil og solid støtte fra den maoistiske venstrefløj i det regerende kommunistparti.

Mange af Bos tilhængere mener, at hans hustru er blevet gjort til syndebuk i et opgør om magten med grupper i Beijing.

De siger, at der under retssagen mod Gu kun blev fremlagt forvirrende og uklart bevismateriale, og at Gu har følt sig tvunget til at tilstå for at undgå en ubetinget dødsstraf. Hun vil heller ikke appellere.

Men for mange andre er Gu Kinas Lady Macbeth - en kynisk og måske halvvejs vanvittig kvinde, som troede, at hun kunne slippe af sted med at begå drab.

Inden drabssagen tidlige i år ryddede forsiderne, blev Gu anset for at være en intelligent og glamourøs karriereadvokat i elegant tøj.

Hun skulle med Heywoods hjælp have fået sin søn ind på den eksklusive britiske kostskole Harrow og senere ind på Oxford.

Da en forretningsaftale mellem dem gik skævt, og Heywood fremsatte trusler om at skade sønnen, skulle hun have forgiftet den britiske erhvervsmand under et møde på et hotel.

En kilde tæt på retssagen siger, at Gu er overbevist om, at hendes mands politiske rivaler vil dræbe ham og sønnen.

Familien var usædvanlig, fordi den hele tiden førte sig frem i rampelyset, og Gu var med sit hår og moderigtige tøj en klar kontrast til de fleste andre kinesiske lederes koner.

Mange medlemmer af Kinas elite lever med konstant konkurrence og paranoia på grund af stadige efterforskninger af korruptionsanklager, telefonaflytninger og politisk motiverede personangreb.

/ritzau/Reuters