Gratis app gør os alle til hajeksperter
Den Hvide Haj er efterhånden en truet dyreart. Ny hajrobot giver ny viden om det store rovdyr.

Hajer har til alle tider skræmt og fascineret mennesker. Men livet i havet er sværere at udforske end livet på land.

I Californien har man opfundet en ny robot, så man kan observere dyrelivet ud for den nordamerikanske kyst, og alle kan følge dyrene og rovdyrene på en gratis app, skriver Experimentarium.dk.

Igennem 12 år har man mærket hajerne med et apparat, der sender lydsignaler ud. Nu kan man spore hajerne ved hjælp af den mobile wave-glider og faste bøjer i vandet, der sender et signal tilbage til land.

- Jeg forstår godt, at forskerne er sultne efter at komme tættere på dyrene i havet, siger havbiolog og hajekspert Bo Skaarup til Experimentarium.dk.

- Der udspiller sig et liv dernede, som ikke er tilgængeligt for os. Der er stadig en masse, vi mangler at finde ud af, siger han.

Man har mærket mere end 4300 dyr, der tæller lige fra tun, sæler og havfugle til hvaler og skildpadder.

Efter et årtis indsamling af information kan man nu se, at den nordamerikanske vestkyst er et samlingspunkt for mange forskellige arter af rovdyr såsom hvide hajer, blåhvaler og søelefanter.

Det er især den den hvide haj og dens adfærd, der interesserer.

Med den nye robot kan man følge den hvide haj i dens naturlige omgivelser og blive klogere på, hvor den befinder sig, når den ikke skaber panik på de californiske badestrande.

- Den hvide haj er udsat for et enormt pres, fordi den ligger øverst i fødekæden. Den har svært ved at fange tilstrækkeligt med mad, og den er efterhånden en truet dyreart, siger Bo Skaarup til Experimentarium.dk.

App'en indeholder også profiler for hver enkelt haj, hvor man kan se videoer og billeder samt en 3D animation af hajen komplet med unikke mærker og finneformer, som man bruger til at genkende dyret i naturen.

Bo Skaarup mener, at app'en er et eksempel på, hvordan teknologien kan flytte grænser. Ved at lave en app, som alle kan hente, bringer man moderne havforskning ind i børneværelset og i stuen, siger han.

Kvinden bag projektet, dr. Barbara Block, er professor i havforskning ved Stanford University.

Hun fortalte på et pressemøde, at målet med den revolutionerende teknologi er at øge evnen til at observere vores oceaner, forbedre forvaltningen af fiskeri og overvåge dyrenes reaktion på klimaændringer.

/ritzau/