Græsk gældsruin laver ringe i vandet
Det græske flag er efterhånden blevet synonymt med gældskrise og høj arbejdsløshed.
Hvis Grækenland skal have flere hjælpemilliarder, så skal de afskedige folk i den offentlige sektor. Sådan lyder kravet nu fra EU og IMF.

Internationale lånegivere strammer nu skruen på Grækenland. De kræver, at landet skærer ned på sin offentlige sektor, ellers vil landet nemlig løbe tør for penge i løbet af ganske få uger.

Men ikke kun Grækenland står overfor en økonomisk afgrund. Hele Eurozonen kan få problemer, siger en økonom nu.

"Værste konsekvens er, at det hele bryder sammen. Hvis Grækenland går konkurs, og gældskrisen spreder sig til Italien og Portugal, som er så store økonomier, at Eurozonen alene kan håndtere det. Så står vi med en økonomisk nedtur, der ikke alene tvinger stater ned men også en stor del af banksektoren og dermed skaber en krise, der er større, end den vi oplevede under finanskrisen," siger seniorstrateg i Nordea Henrik Drusebjerg til Newspaq.

Grækenland kan vælge mellem to veje for at løse problemerne, siger han.

"Grækenland har to muligheder. De kan enten spare yderligere, eller de kan kaste håndklædet i ringen og for eksempel udskrive en folkeafstemning om sparekravene. Begge løsninger vil skabe en stor nervøsitet om landets økonomi. Lige nu taler man ikke om, om Grækenland går konkurs eller ej, men hvornår det sker," siger Henrik Drusebjerg til Newspaq.

Grækenland er netop ved at få en national gældsaftale i hus med EU og IMF - Den Internationale Monetære Fond, men "der mangler stadig en smule arbejde" på planen, sagde en embedsmand fra Grækenlands finansministerium ifølge Reuters.

Til aften skal embedsmænd og politikere mødes igen, for at få lappet de sidste huller i planen. Den lyder på sammenlagt 60 milliarder kroner, som er nødvendige for at staten overhovedet kan udbetale løn- og pension næste måned.

Kilde: Reuters