Glem alt om kvote 2
Antallet af kvote 2-pladser er nu så få, at det er spild af tid at bruge kræfter på. I stedet handler det om at supplere sin studentereksamen. Foto: www.colourbox.com (Arkivfoto)
Drop at samle point ved at arbejde og rejse, for der er så få pladser i kvote 2-ordningen. Supplér dine fag i stedet.

Modtager du et negativt svar fra din drømmeuddannelse i dag, så er det bare om at komme i sving med at finde ud af, hvad du så vil foretage dig. Men at jagte rundt det næste år for at samle point ved at arbejde i børnehaver, rejse til Asien eller sidde ved kassen i Netto er ikke nødvendigvis det klogeste valg. Det kan endda være spild af tid.

Det er nemlig kun i snit ti procent af studiepladserne, der tildeles kvote 2-ansøgere, resten går til kvote 1 - og handler altså om dit karaktergennemsnit.

"Chancen for, at man kan komme igennem kvote 2, hvis man ikke har det fornødne snit, er meget lille. Der er så lidt at komme efter," fastslår studievejleder Jakob Lange over for Newspaq.

Kvote 2-pladserne skal nemlig deles med udlændinge, der gerne vil læse her i landet, med folk uden studentereksamen og med ældre, der allerede har en uddannelse i bagagen. Det kan være en fysioterapeut, der efter nogle år gerne vil læse til læge.

Derfor er det ikke her, man skal bruge sine kræfter, understreger Jakob Lange, der tidligere har været studiechef på Københavns Universitet og leder af Den Koordinerede Tilmelding.

Ændringerne i Kvote 2 blev lavet, da de unge brugte for mange kræfter på at jagte rundt for at skaffe point nok til at komme ind på drømmestudiet året efter. Det er derfor ikke den strategi, man skal vælge nu. I stedet handler det om at finde ud af, hvilken uddannelse man så kunne tænke sig. Man bør i øvrigt overveje en anden uddannelse end den, man i år har udset sig, da intet tyder på, at kravene bliver mindre næste år. Når man så har fundet ud af, hvad man har lyst til, så er det med at tjekke, om man mangler nogle fag for at kunne søge ind og så ellers komme i gang med at læse suppleringsfag.

"Det handler om at forholde sig realistisk. Hvad har jeg mulighed for med det snit, jeg har fået, for det kan man ikke lave om på og så se efter, om man har de fag, der skal til," anbefaler Jakob Lange.

Videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K) giver Jakob Lange ret i, at man skal lade være med at bruge kræfter på at samle point i håb om en kvote 2-optagelse.

"Jeg synes, det er klogt sagt af Jakob Lange. Jeg vil klart opfordre de unge til at følge Jakobs råd," siger Charlotte Sahl-Madsen til Newspaq.

Hun opfordrer desuden de unge, der får et afslag til at gå ind og tjekke universiteternes hjemmesider for, hvilke alternativer der kan være. Måske er der allerede en studieplads ledig et sted i år, som man lyst til at kaste sig over.

I alt har 7.733 unge fået afslag på det studie, de har sat som førsteprioritet.