Giftig russersonde styrter mod Jorden til jul
En giftig rumsonde er på vej mod Jorden. Foto: AP Photo/Oleg Urusov / POLFOTO
Mindre end en uge efter, den blev skudt ud i rummet, er en russisk rumsonde gået tabt. Den har nu kurs mod Jorden.

Lige nu er den tabt i rummet, men snart vil en giftig russisk Mars-sonde sandsynligvis styrte gennem atmosfæren og ned på Jorden.

Det skriver Ingeniøren.

Sonden hedder Fobos-Grunt, og den blev sendt ud på sin rumrejse mod Mars onsdag i sidste uge. Men allerede to en halv time efter opsendelsen stod det klart, at man havde mistet kontakten med sonden.

Får man ikke kontakt til dens styresystem, vil den ramme Jorden i starten af december. Og det er ikke kun frygten for, at de 900 millioner kroner, sonden har kostet, er spenderet uden grund. Sonden vejer nemlig 13 tons, og de 11 af dem består af det giftige stof nitrogentetraoxid og hydrazin.

Eksperter frygter, at det giftige stof vil eksplodere, når sonden tager fart mod Jorden. Det kan ske, hvis stoffet fryser til fast form på sin tur gennem rummet. I denne form kan noget af stoffet nemlig overleve turen mod Jorden og ramme jordoverfladen.

Fryser stoffet ikke, vil det derimod eksplodere i 80 kilometers højde, hvor det ikke vil gøre nogen skade.

Der er stadig håb for, at russerne kan komme i kontakt med deres bortløbne sonde og dermed styre den væk fra sin katastrofekurs. Men på nuværende tidspunkt har man forsøgt at få kontakt til den i en uge fra jordstationer på både Fransk Guyana, de Kanariske Øer og i Spanien. Endnu er det altså ikke lykkedes.

Kilde: Ingeniøren