Georg gearløs-tilstande i Hollywood
It-giganten Google har nu skabt mulighed for at søge i syv millioner amerikanske patenter, herunder flere showbizz-stjerners - som dog mest glimrer med deres manglende virkelighedsopfattelse

Hvad får showbizz-folk tiden til at gå med, når de ikke lige skriver autografer, knokler rundt til prisuddelinger og bliver skilt i ugebladene? En del af svaret kan nu findes på søgemaskinen Google.

I sit ekspanderende forsøg på at kortlægge absolut alt i denne verden har den amerikanske it-gigant Google nu kastet sine terabytes over den fascinerende verden af patenter. Google er for nylig blevet færdig med at kortlægge samtlige omkring syv millioner amerikanske patenter fra 1790 til midten af 2006, som ligger i tjenesten Google Patents, og det er her, stjernerne kommer ind i billedet. De har nemlig taget nogle mærkværdige patenter i tidens løb.

Tag eksempelvis patent nummer 4753647. Bag tallet gemmer der sig en patenteret opfindelse af skuespillerinden Jamie Lee Curtis, der i 1987 befandt sig i bleer til anklerne, mens hun passede på sin netop adopterede datter. Nød lærer som bekendt nøgen kvinde at spinde, og vupti havde Jamie Lee Curtis opfundet en ble med indbygget vaskeklud. Det er tvivlsomt, om opfindelsen nogensinde kastede et par dollar af sig.

Patent på scenetrick

Det er også yderst tvivlsomt, om patent nummer 5255452 skaffede Michael Jackson penge nok til endnu en karrusel på hans daværende Neverland -ranch. Patentet rummer hemmeligheden bag Michael Jacksons formidable evne til at blæse på tyngdekraften under Smooth Criminal -nummeret på sin verdensomspændende Dangerous-turné i 1992-93. Jackson ville gerne være i stand til at læne sig forover i en 45 graders vinkel på scenen.

Løsningen var ikke et par ekstremt veludviklede lægmuskler, men derimod et par specielt designede sko som kunne fange en lille krog under scenegulvet. Fikst, ja. Brugbart i det daglige, nej.

Mobilens kim

Enkelte stjerner har dog formået at opfinde ting med fremtidsperspektiver. Den østrigskfødte skønhed og filmstjerne Hedy Lamarr patenterede i 1941 et hemmeligt kommunikationssystem, som var baseret på et driftsikkert mønster af hyppige frekvens-skift. Det er i dag almindelig anerkendt, at Lamarrs opfindelse er grundstammen i moderne kommunikationsteknologi, som eksempelvis bliver brugt i mobiltelefoner. Hedy Lamarr tjente utroligt nok ikke en øre på sit fremtidssikrede patent.

De danske opfindelser i Googles patentsøgemaskine har ikke meget stjernestøv over sig. Til gengæld er patenterne præget af en ubændig lyst til at gøre livet lettere for den almindelige borger.

I 1931 fik Hans Christian Hansen fra Frederiksberg patentnummer 1804098 for en revolutionerende opfindelse. Opfindelsen gjorde slik- eller avisautomater i stand til at lade ugyldige mønter passere ud i returboksen. Tag den, Hollywood.