Af Sophie Nyborg
sony@avisen.dk
De ødelægger den sarte natur – og kan både give kræft og allergi.
Medier og miljøforkæmpere har blæst skrækscenarierne op, lige siden de første genmodificerede (GM) afgrøder tittede frem fra mulden i midten af 1990’erne.
Og derfor er danskerne hundeangste for laboratorieplanterne, mens forskningen i dem er bremset i Europa. Men efter 10 år med gensplejset soja, majs, bomuld og raps på markerne i resten af verden, har naturen ikke taget skade. Det viser det til dato mest omfattende studie af GM-afgrøder.
Dansk hysteri
»Folk herhjemme er nærmest hysteriske, når det kommer til GM-afgrøder. Men rigtig mange undersøgelser har efterhånden slået fast, at afgrøderne hverken er sundhedsskadelige eller ødelægger naturen. Det eneste, vi får ud af at være så overforsigtige, er, at vi taber en teknologi på gulvet, der har forbedret økonomien, miljøet og sundheden for mange landmænd og har store potentialer inden for bedre ernæring og medicinproduktion,« siger professor fra Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet ved Aarhus Universitet Preben Bach Holm.
Undersøgelsen er lavet af en schweizisk ekspertgruppe i biosikkerhed. Den kigger på de fire typer GM-afgrøder, der overvejende bliver dyrket; soja, majs, bomuld og raps. Forskerne undersøgte primært, om GM-afgrøderne kan sprede sig til naturen.
Miljøbiolog ved Roskilde Universitetscenter og medlem af Det Etiske Råd Peder Agger, synes dog, der er meget god grund til stadig at være så forsigtige, som vi er i Europa.
»Jeg mener, man meget let kan have en overdreven tiltro til, at vi kan beregne de risici, man løber ved at sætte GM-afgrøder ud i den frie natur,« siger han.
Preben Bach Holm er – ligesom forskere fra Danmarks Miljøundersøgelser og Plantedirektoratet – ikke i tvivl om, at beviserne for GM-afgrødernes uskadelighed er overvældende.
»Afgrøderne gennemgår jo altid massive undersøgelser, inden de overhovedet bliver prøveplantet. Det her studie opsamler til bunds ti års erfaringer, og det efterlader ikke nogen tvivl,« siger han.