Fysisk job øger risiko for hjertesygdom
Hvis dit arbejde kræver, at du dagligt bruger din krop fysisk, har du tilsyneladende større chance for at få hjertesygdomme, viser ny undersøgelse.  Foto: Kristian Brasen/Scanpix/Arkiv
Jo mere fysisk aktiv en sygeplejerske er i løbet af en arbejdsdag, jo større chance har hun for at få problemer med hjertet, viser ny undersøgelse.

Vi er vant til at høre, at motion er godt for det meste.

Men nu viser en ny undersøgelse, at fysisk udfoldelse på arbejdet ligefrem kan svække helbredet.

Kvindelige sygeplejersker, der rør sig meget på jobbet, har nemlig større risiko for hjertesygdom, end de sygeplejersker, der ikke har høj fysisk aktivitet på jobbet. Også selvom kvinderne er meget fysisk aktive i fritiden. Sådan lyder konklusionen i undersøgelsen, der er baseret på tal fra Den Danske Sygeplejerskekohorte.

I Dansk Sygeplejeråd tager man undersøgelsen alvorligt.

- Det er første gang, vi støder på den viden. Vi skal ikke konkludere alt for hastigt på undersøgelsen, men vi skal dykke dybere ned i, hvad den siger noget om, siger Dorte Steenberg, næstformand i Dansk Sygeplejeråd, til Avisen.dk.

Arbejdstempo kan være nøgle

Der er grund til at hejse advarselsflagene, hvis sygeplejerskers arbejde er medvirkende til, at de får helbredsmæssige problemer, påpeger Dorte Steenberg.

- Pilen peger på, at risikoen for hjertekarsygdomme kan være relateret til arbejdstempoet eller nattearbejde. Men det er svært at vide præcist, hvad det kan være. Derfor er det også helt afgørende, at arbejdsgiverne tager ansvar for, at der eksempelvis er folk nok til at løse opgaverne, og at medarbejderne har indflydelse på deres arbejde, siger hun.

Hun håber, at Dansk Sygeplejeråd i fællesskab med arbejdsgiverne kan arbejde sammen om at få mere viden om, hvordan hjertesygdommene kan blive forebygget.

Hårdt arbejde slider

Selvom for stor fysisk belastning på arbejdet kan give hjertesygdomme, betyder det ikke, at man gør sig selv en tjeneste ved aldrig at være fysisk aktiv, understreger en af forskerne bag den overraskende undersøgelse.

- Høj fysisk aktivitet i fritiden er beskyttende for hjertesygdomme, men der gælder tilsyneladende noget andet, når man er på arbejde. Der er man jo i gang mange timer hver dag, siger Karen Allesøe, der er ph.d.-studerende ved Syddansk Universitet og Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed.

Et fysisk krævende arbejde, hvor man er meget fysisk aktiv, forbedrer ikke nødvendigvis de kvindelige sygeplejerskers kondition, forklarer hun. Tværtimod kan et arbejde eksempelvis med tunge løft og bærearbejde være en belastning for kroppen og kredsløbet, fortæller hun.

- I fritiden er du mere herre over, hvor lang tid aktiviteten skal vare, og du har mulighed for restitution, siger hun.

Mønsteret går igen

At der med hårde fysiske arbejdsopgaver ikke nødvendigvis følger en god fysisk form, er også påvist i tidligere studier blandt rengøringspersonale.

- Selvom rengøringsansatte har høje fysiske arbejdskrav og er i gang med
kroppen, når de arbejder, får de ikke automatisk høj kondition, siger forsker ved Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø Mette Korshøj.

Ifølge hende kan det skyldes, at den pulsbelastning, der opstår ved rengøringsarbejdet, ikke er intensiv nok til at forbedre konditionen.

Det er endnu ikke dokumenteret, men det kan også spille ind, at man som 
rengøringsassistent ikke får mulighed for at restituere mellem sine vagter, forklarer 
Mette Korshøj.

Kan også gælde mange andre

Muligvis gælder resultaterne fra Den Danske Sygeplejerskekohortes undersøgelse også for andre dele af befolkningen.

Tidligere forskning har blandt andet vist, at mænd med fysisk krævende jobs, der kun rør sig lidt i fritiden, har større risiko for hjertesygdomme, fortæller Karen Allesøe.

Dorte Steenberg mener heller ikke, at undersøgelsen kun er relevant for sygeplejersker.

- Hvis man så på andre kvinder på arbejdsmarkedet, tror jeg, man ville se mange af de samme resultater, siger hun.


Bag undersøgelsen
  • Undersøgelsen er baseret på data fra i alt 12.093 kvindelige sygeplejersker mellem 45 og 64 år, der fra 1993 og 15 år frem blev fulgt af Den Danske Sygeplejerskekohorte.
  • Da undersøgelsen startede, havde ingen af kvinderne haft hjerteproblemer. Men i løbet af de 15 år blev 580 af de kvindelige sygeplejersker indlagt på grund af hjertesygdomme.

Kilde: Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø

UDVID